Smakprov av Huggorm!

Pop-up i Sjömagasinets Smedja


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Under en pressresa till Göteborg fick jag möjlighet att ta del av ett smakprov av några rätter som serveras på Huggorm!, en pop-up som arrangeras inne i Sjömagasinets Smedja.

Historien bakom Huggorm! var att driva det i form av en matklubb, men när möjligheterna öppnade upp för att driva en temporär krog satte de tre krogvana göteborgarna Emma, Joel och Olof att skapa en matupplevelse i form av en meny med ett dussintal rätter med amouse bouche, dryck inkluderat, under namnet ”“En Huggorm i Smedjan!”.

Under besöket fick jag prova 3 rätter tillhörande konceptet som uppvisar vad för typ av mat man siktar på att servera för de gäster som bokar platser till sensommaren.

Maten

Man har ett uttalat fokus på på hav och grönt för middagen, och det återspeglades väl även på provlunchen av rätterna, förutom möjligtvis desserten. Det är med en kreativitet och en viss påhittighet man förutom den Göteborgs-typiska fokuset på fisk och hav även kan uppleva en viss smakprofil från andra kök.

Bland annat hittar man influenser från det asiatiska köket i form av en emulsion på nori, torsk med pak choi. Ett annat är tapioka-pärlor som får tongiva en laxtartar med syrlighet.

Smakerna är fräscha och mitt i prick, med en behaglig sötma och syra som balanseras upp väl med fiskrätterna utan att på något sätt ta över smakerna från huvudråvarorna.

”Hold me closer tiny tartar” (Lax – noriemulsion – tapioka)
”A cod from outer space” (Torsk – tomatconsommé – pak choi – blomkål)
”Ruled by strawberry, destroyed by poppy” (Citronkaka – Jordgubbar – vallmo)

Kort om upplevelsen

Västra Götaland har senaste åren varit generösa att bjuda på smakupplevelser i form av pop-ups, bland annat i form av Thomas Sjögrens popup på Hampholmen jag besökte förra året, och Huggorm! är inget undantag till regeln.

På Huggorm! får du uppleva en finstämdhet på Göteborgs signaturråvaror från havet med smaker som tar en utanför Sveriges kustgränser på ett kreativt sätt. Om du också är sugen på att prova maten gäller det att vara på bettet, platser går nu att boka på matklubbenhuggorm.se.

Emma, Joel och Mathias bakom Huggorm! (inkl. Lars, ej i bild)

Inlägget publicerat för 4 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award