Thomas Sjögrens popup på Hampholmen

En helt unik matupplevelse


Vid pennan,
Pierre Orsander

För fjärde året kör Thomas Sjögren sin popup-middag på Hampholmen, bara en kort båttur från Smögen. Det var även exakt så vi, ett gäng matskribenter, blev upphämtade när vi fick möjligheten att uppleva nämnd matupplevelse i Västkusten tillsammans med Turistrådet Västsverige. Något som skulle komma att bli en kavalkad av mat i form av en 18-rätters meny med fokus på lokala råvaror som bland annat fisk och skaldjur.

Omgivning och förberedelser

Väl på plats ute på Hampholmen väntade Thomas välkomnande med sin personal för att ta emot oss och ett 20-tal andra gäster för kvällens sittning i vacker solnedgång över skäret med bubbel i handen.

Bryggan med det lilla huset som inom kort hushåller middagen
Förberedelse inför en av kvällens första rätter
Thomas i fokus vid hummersnittande
Uppskärning av ryggbiff till en av kvällens rätter
Förberedelse av rätt med gurka, fläder och pilgrimsmussla
Iskall öl till grillade blåmusslor vid solnedgång

Maten

Kvällen bjöd som ovan nämnt på en 18-rätters middag med stort fokus på lokala råvaror, och framförallt fisk och skaldjur.

Det är ingen förvåning att Thomas Sjögren dessutom har vinst i Årets Kock i bagaget, det speglas i alla serveringar under kvällen. Varje rätt lika smakfull som lekfullt och vacker presenterad, och med intressanta väl sammansatta smakkombinationer och texturer som passar så väl till dryck som helhetsupplevelsen, bland annat miljön.

Låt oss hugga in – i bilderna då förstås. För maten, den är tyvärr uppäten!

Nypotatis – fil – stenbitsrom
Bläckfisk – citron – gräslök
Ostron – ingefära – vinbär
Morot – vassle – lakrits
Blomkål – krondill – forellrom
Biff – kålrabbi – dragon
Röd fenknot – fänkål – dill
Gurka – fläder – pilgrimsmussla
Spindelkrabba – sparris – ramslök
Grillat bröd – smör
”Ängamat från Klevs Gård”
Hummer – grädde
Hummer – tomat – ättika
Hummer – kålrot – hälleflundra
Grillade blåmusslor
Ryggbiff – kål – kapris
Marulk – rotselleri – alger
Örter – maräng – fänkål
Jordgubb – älgört – drömmar
Kaffe – hasselnöt

Tack för denna gång!

Stort tack till Thomas Sjögren för en helt fantastisk matupplevelse i skäret. Inte bara en matupplevelse, en orkestrerad helhetsupplevelse som man sent kommer till att glömma med inslag av fantastisk natur, mat, dryck och sällskap. Även ett stort tack till Turistrådet Västsverige som gjorde denna resan möjlig.

Oliver, Tove, Thomas och jag!


Kommentarer

Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Burgarnatten Falafelfestivalen International Falafel Award FikAW