Björk & Bambu

Smaksäker fusion av Norden och Asien


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Kvarterskrogen Björk & Bambu har fått fina omdömen ända sedan man öppnade dörrarna 2013, och Oscar och Christina som driver krogen tillsammans med sitt köksteam har minst sagt jobbat fram ett koncept som lyser igenom i allt från både mat och dryck till inredning.

Det som genomsyrar den kulinariska stilen hos Björk och Bambu är nordiska smaker med tillagningstekniker från Asien, som får ta form i en säsongsbetonad avsmakningsmeny där rätterna är tillagad på lokalt odlade råvaror.

Maten

Rätterna som serveras är både med en finess och smaksäkerhet. De nordiska smakerna och råvarorna är tydliga i de serverade rätterna, men tillagningsteknikerna från Asien lyser igenom.

Smakpaletterna dansar mellan syra och sötma, salt och umami. Det är friska, fräscha toner samtidigt som det lite djupare smöriga får göra entré i harmoni i vissa andra rätter. Det är krispiga detaljer som bryter av smakerna både i form av tunt skivade grönsaker och friterad färskpotatis till klassisk råraka som får möta mör ångad fläsksida och färskriven wasabi.

Snacks: ris – havre – svål / Bröd: surdeg, barkis, dillknäcke, hoisinbulle, kärnat smör
Färskpotatis – forellrom – brynt smör – pepparrot
Blåmusselchawanmushi – ostronört – bovete
Ångad fläsksida – råraka – äpple – wasabi
Hallon – sudachi – fänkål – lakrits

Slutsats

Oavsett om du är nyfiken på hur nordisk mat med tillagningsteknik från Asien kan smaka, eller du bara är ute efter en riktigt bra smakupplevelse så har Björk & Bambu imponerat på mig med både sin träffsäkerhet i smakerna.

Den finstämda balansen mellan de bekanta tydliga smakerna från det nordiska köket går extremt väl hand i hand med de små detaljerna från det asiatiska köket. Så väl att man måste påminna sig själv om inspelen som känns som självklara i rätterna som serveras. Definitivt en av de bättre smakupplevelserna i Göteborg som jag varmt kan rekommendera.


Sidnot: Restaurangen stod för maten vid besöket, men mitt skrivna ord för recensionen är obetalt och opåverkat eget. Läs mer om transparens kring recensioner

Om Björk & Bambu

Adress: Vegagatan 50, 413 11 Göteborg
Hemsida: https://www.bjorkbambu.se


Inlägget publicerat för 4 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award