Syster Marmelad

Smakflörtar över generationer i Majorna


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent


Restaurang har permanent stängt

Sedan denna recension har publicerats har restaurangen stängt igen sin verksamhet permanent på denna plats.


En bit utanför Göteborgs innerstad i Majorna finner man krogen Syster Marmelad med tillhörande Kafé Marmelad över andra sidan gatan. Det som utmärker Syster Marmelad är dock att det är mat och vin i fokus, och nyligen rustades restaurangen upp med det Guide Michelin-prisade teamet Gabriel, Elis och Fredrik bakom Upper House Dining.

Förutom ekologiskt vin har man på menyn rätter med nordisk gastronomi som ledstjärna, och som går få som en avsmakningsmeny på sex serveringar. (595kr. 545 för veg.). Det är just avsmakningsmenyn jag tog del av nedan.

Maten

Maten som serverades under avsmakningsmenyn hade en bred variation av olika rätter som täcker en läcker kreativ servering av tartar med våffla till smaksäkra serveringar på kantareller, potatis och jordgubbar. Maten flörtar både med det äldre svenska köket samtidigt som det nya, och det märks i de olika rätterna som serveras både i smakerna och presentationen av dem.

Alla rätterna känns som de hänger ihop, även fast de skiljer en del i innehåll och smakprofil. Vissa drar mer mot lite tyngre smörigare toner, medan några lite lättare. Däremot är det ingen av rätterna som sticker ifrån för mycket – smakprofilerna ligger balanserat ihop och landar i en resa som spänner över smaker från flera generationer. Det känns väldigt familjärt samtidigt som det dyker upp kreativa inspel – och det funkar ihop.

Surdegsbröd & kefirsmör
Kycklinglever, sviskon & pickles
Tartar med XO, zucchini & frasvåfflor
Mousseline & ärtor
Kantareller & krondill
Potatis & PX
Comté extra & honung
Jordgubb & citron

Slutsats

Är du i Majorna eller bara i närheten av Göteborg och är nyfiken på svenska smaker som anspelar både på det gamla och det nya svenska köket så får du hos Syster Marmelad en upplevelse av smaker som tar en mellan olika generationer på ett finstämt sätt, utan att smakerna drar ifrån varandra mellan rätterna.

Det är opretentiösa serveringar som bjuder både på påhittig kreativitet samtidigt som det det känns familjärt och hemma. Har du tur så har de kvar den delikata tartaren med zucchini och frasvåffla som var min favorit från serveringen.


Sidnot: Besöket var en del av en pressresa med kostnader täckta av Göteborg Stad, men mitt skrivna ord för recensionen är obetalt och opåverkat eget. Läs mer om transparens kring recensioner

Om Syster Marmelad

Adress: Mariagatan 16, 414 71 Göteborg
Hemsida: https://www.systermarmelad.se


Inlägget publicerat för 4 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award