SOI 29

SOI 29

Prisa herren, autentisk thai är här


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Senast jag var och besökte SOI 29 var under deras invigningsmingel förra året. Nu har jag varit tillbaka på restaurangens begäran och precis som förra gången så står SOI 29 fortfarande unik på restaurangscenen med autentisk thaimat likt inget annat i Malmö.

Glöm allt vad du vet med röd currygryta bestående av kyckling eller biff som kommer till tankarna när man tänker försvenskad thaimat. Här är det en genuin thailändsk smakupplevelse i fokus.

Maten

Ostron – med Nam Jim Seafood-sås
Som aptitretare serverades ostron i sällskap med den thailändska fisksåsen Nam Jim som enligt rykte är en stående klassiker i Thailand till rätter. Ostronen serverades fräscha över is och i ett umamibad fyllt med kryddiga toner och vitlök som förstärkte smakerna.

Ostron

Naem – Kolgrillat fermenterat fläsk med ingefära, kål, chili och nötter
Två par kubformade fermenterade fläskspett, grillade över kol. Serverat tillsammans med ingefära, nötter och kål. Vad kan gå fel? Absolut ingenting. Den kolgrillade ytan gav en intressant smakdimension till det fermenterade fläsket. De rostade nötterna och kålen gav en bra textur att fånga upp fläsket i för ätas med handen, samtidigt som ingefäran och koriandern blev ett fräscht komplement till.

Naem

”Som tam thai” – Grön papaya-sallad, torkade räkor, jordnötter
Menyn varnar denna rätt med ”fucking spicy – to be eaten at your own risk”. Jag är beredd hålla med om att den var lite kryddig efter torkat en och en annan rinnande tår från ögonlocken. Samtidigt var det värt besväret. Även om den var kryddig var den fullpackad av smak, som tillsammans med det serverade sticky-riset väckte smaklökarna till liv likt en första kopp kaffe gör på en måndag-morgon.

Som tam thai

”Nam Took Nuea” – Grillad biffsallad, rostat rispulver, koriander
En fräsch och kryddig sallad bestående av biff, toppat med rostat rispulver. Bra smaker och genomgående texturer på rätten som tillsammans med deras ris, blir en fulländad rätt. Smakfullhet i all sin enkelhet.

Nam Took Nuea

”Pla tod kamin” – Friterad hel havsaborre, friterad vitlök, friterad gurkmeja och Nam Jim Seafood-sås
Även om fisk inte är det jag primärt beställer in på en restaurang så skulle det nog klassas som ett större misstag  att inte beställa in firren på SOI 29 än glömma hämta sina barn på dagis. Hur ofta får man en hel fisk på ett fat serverad? Inte särskilt ofta i Sverige, skulle jag vilja säga.

Fantastiskt gott, och enkelt. Även om det såklart ligger mycket kärlek och tanke bakom. Såsen med den friterade vitlöken ger ett smakdjup och textur som passar ofantligt bra till rättens annars enkelhet. Missa verkligen inte!

Pla tod kamin

”Yam kai dao” – Thailändsk friterad ekologisk äggsallad, kinesisk selleri, koriander och chili
Briljant liten aptitretare. Jag är personligen en större fantast av äggrätter, faktum med snarare jag undviker. Men här får jag verkligen vända mina åsikter. En fräsch och enkel rätt med riktigt bra textur och smak. En enkel rätt, utförd på ett smakfullt och genomtänkt sätt.

Yam kai dao

Dessert

”Banana Split” – Banan, Glass, Dulce de Leche, pistaschnötter och paraply
Hur ofta har man inte fått en medioker Banana Split på thaikrogen med banan och glass, toppat med sirap? Hos SOI 29 är denna efterrätt extraordinärt mer spännande, och helt klart den godaste sådan jag fått i mig sedan… någonsin?

Ett pussel av texturer och kavalkad av smaker, uppbyggd bland annat av av den karamelliga dulce de lechen. Delikat i form av krämigt och sött i en festlig presentation.

Drinkar

”Lady Boy” – Vit rom, passionsfrukt, palmsocker, lime & mynta
Att be personalen om att man vill ha en ”lady boy” är inget man gör varje dag. Detta var dock dagen det blev så, två gånger dessutom. En mycket fräsch och personligt tilltalande drink fylld med söt och fruktig smak av passionsfrukt, lime och mynta. Är du redan förtjust i passionfrukts-mojito så kommer du att älska denna.

En specialare inte på menyn…
Men den var mycket god och fräsch, och med en balanserad sötma. Passade speciellt bra till den kryddiga maten.

Slutsats

SOI 29 är en starkt lysande stjärna på Malmös restaurangscen som utmärker sig nämnvärt genom att ha hittat ett hål på marknaden av försvenskad thaimat, och fyllt den den med fantastisk, kryddig och unika rätter som bryter definitionen av vad thaimat ska vara. Thaick SOI 29 fantastisk mat!


Sidnot: Restaurangen stod för middagen i utbyte för feedback på upplevelsen, men mitt skrivna ord för recensionen är obetalt och opåverkat eget. Läs mer om transparens kring recensioner

Om SOI 29

Adress: Bergsgatan 29, 211 34 Malmö
Hemsida: http://www.soi29thaikitchen.com


Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award