Sushibaren

Malmös bästa sushibar?


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

På Regementsgatan i Malmö, gatan där jag uppfödd en gång i tiden, finner man en mycket liten sushibar. Men det är ingen vilken sushibar som helst – det är Sushibaren. Och jag skulle helt klart säga att den lever upp till sitt namn.

Intressant nog serverar Sushibaren det man kallar Omakase – ett traditionellt japanskt serveringssätt där varje sushi serveras individuellt, efter kockens val, på bästa ingredienser. Låter det som ett bra sätt att prova en meny på? Det tycker jag också.

Misosoppa
En ta-själv misosoppa med olika tillbehör att plocka. Övergripande enkel och god aptitretare på kvällens måltid.

Shiso – nigiri – havssalt
Klassiker, men med twist av shiso-blad och havssalt. Mycket god och fräsch bit som får en extra kul smakupplevelse just för de kompletterande extra detaljerna.

Lime – halstrad pilgrimsmussla
Pilgrimsmussla som blivit halstrad och fått lite rökig smak till följd av det. Toppad med limeskivor, för en behaglig och passande syra till pilgrimsmusslan.

Lätthalstrad Hamachi – Shisochurry
Sushi på den japanska makrill-fisken Hamachi, toppad med en variant på chimichurri, fast med shiso istället.

Snökrabberulle – citronzest – avokado – sesam
Ännu en klassiker, men som i detta fall fick en härlig smak från citronzest. Liten detalj, men som gör en stor skillnad i smakupplevelsen som helhet.

Ponzusås – vårlök – tonfisk
En nigiri på tonfisk, med en mycket god ponzusås som gav både smak och viss sötma till sushin. Toppad med lite vårlök som gav fräschör och lite textur till.

Lätthalstrad tilapia – jalapenossalsa
Sushi på tilapia som också blivit halstrad och fått en lite rökig smak. Med en precis lagom jalapenossalsa som inte tar över smaken, utan snarare kompletterar rökigheten och fisken balanserat.

Lax – böngroddar – sparris – shiitakemayo – ruccola – chili – sesam
Återigen en kul twist på en makirulle som får lite pepprig smak från ruccola, hetta från chili och krispig textur och unik smak från böngroddar och sparris.

Laxmage – ponzusås – havssalt
Oj, vad god sushi! Laxmagen som fått sig en bränd kyss är så mör och bara smälter i munnen med ponzusåsen och havssaltet som perfekta komplement till. Helt fantastisk. Inga mer ord behövs.

Grönt té: körsbär
Ett supergott grönt té, som var mycket fruktig och hade en tydlig ton av körsbär.  Har du tidigare druckit gröna teer som haft tendens vara lite stickiga i smaken lär du bli mycket positivt överraskad av detta té som har helt andra kvalitéer, som kan påminna om ett fruktigt svart té.

Slutsats

Allt som serverades under omakasen på Sushibaren var både innovativ i sin komposition och framförallt (skit)gott. Så gott jag ger upp på vanlig sushi framöver. Det kan vara den bästa smakupplevelsen som berör sushi jag varit med om hittills i Malmö. Rena smaker, välkomponerat och framförallt vackert.

Är det något jag ångrar är det att jag inte tog 12-bitarsmenyn istället för 8. Dessvärre hade ett lunchbesök på indisk restaurang redan golvat mig några timmar tidigare.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på Sushibaren bums, men vad du än gör – missa inte deras Omakase. Låt helt enkelt dina smaklökar få överraskas gång på gång…

Om Sushibaren

Adress: Regementsgatan 25, 217 53 Malmö
Hemsida: http://sushi-baren.se


Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award