Shoyu Ramen hos Ramen to Bíiru

Ramen to Bíiru

Ölproducent gör ramen


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Jag gillar ramen. Eller, det är nog lite väl snällt formulerat. Jag älskar ramen. Så vid ett besök till Köpenhamn nyligen tog jag mig mot Ramen to Bíiru som ägs av den danska ölproducenten Mikkeller. Så fort man stiger in på restaurangen förstår man det här är en upplevelse som kommer bli annorlunda.

Det börjar vid ingången med en automat till för att välja sin beställning från. Därefter får du det utskrivet i form av en lapp, som ska lämnas över i disken till personalen. För oss här i väst är det såklart lite humoristiskt påtvingat moment för upplevelsen – men det är trots allt ett vanligt scenario i hemlandet för ramen, Japan.

Shoyu Ramen – Kycklingbuljong och Shoyu-tare, chasu (fläsk), vårlök, naruto, smaksatta bambuskott.
För den som inte är bekant med Shoyu så är det japansk fatlagrad fermenterad soja på cederträ. Detta är då basen i ramenbuljongen för denna kombination av ramen. Med andra ord en bra grund för ett intensifierat smakdjup, vilket det dessutom fanns i buljongen som även var baserad på kyckling som var balanserad och erbjöd en rik och intensiv smak.

Nudlarna i sig hade ett bra tuggmotstånd (alkaliska) och den tunt skivade chasun var väldigt mör och mycket smak som förstärktes av buljongen. Chasun gick dela i bra skivor, vilket gör att det går fint att äta det tillsammans med nudlarna för en kombinerad smakupplevelse. Allt som allt, en riktigt bra ramen i alla aspekter.

Slutsats

Ramen to Bíiru serverar ramen med en rik och intensiv buljong, nudlar med bra tuggmotstånd och med möra, tunna, större skivor chasu. De gör det dessutom för en riktigt rimlig peng (105DKK) vilket gör att jag har svårt att se att inte prova Ramen to Bíiru om du skulle vara över i Köpenhamn. Sen har de ju rätt charmig upplevelse med lokalen och beställningsförfarandet också om man är förbi för första gången. Du kan redan nu förbereda dig få se en gigantisk Pikachu.

Vid recensionens skrivande finns dessutom nu även Tonkotsu-ramen på menyn, alla moders ramenbuljong kännetecknad för ett rikt smakdjup (till stor del från kokade ben som släppt ifrån sig kollagen). Det måste jag såklart komma tillbaka för, för jag kan inte se det som något annat än även den vara en given succé givet det redan utförda besöket.

Om Ramen to Bíiru

Adress: Enghavevej 58, 1674 Köpenhamn, Danmark
Hemsida: http://ramentobiiru.dk


Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award