ZUSHI

Sushi, japas och cocktails


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

I askan av vad som tidigare var restaurangen Kagami, återuppstod en ny restaurang med namnet Zushi. Och tur är det – Zushi besitter just nu en av Malmös mest unika restauranglokaler. Toppa det med riktigt bra genomtänkt japansk mat och prisvärda smakfulla cocktails så har du ett vinnande koncept som vi fått turen få ner även till Malmö efter Eslöv och Helsingborg.

Även om ZUSHI erbjuder take-away, så rekommenderar jag att du faktiskt sätter dig ner och upplever miljön – för den kompletterar helheten av hela restaurangbesöket på ett mycket genomgående sätt. Och på tal om genomgående – förbered dig för en kavalkad med mat nedan, som jag avbildat från besök efter inbjudan att prova deras rätter och cocktails.

Maten

”Sake Nigiri” (lax)
Klassikern. Ett bra sätt att börja kvällens sushikavalkad på. En no fuzz-sushi som tillåter riset och laxen få visa vad de går för. Och det levererade. Enkelt, rena smaker och bra form.

”Flamed Sake Nigiri” – toppad med ZUSHI teriyaki-sås, rostad lök och färsk salladslök
En aningen upphottad variant av den första, där laxen fått en smäck på ytan med eld, toppad med teriyaki-sås som ger en rökighet och sötma, den rostade löken som ger textur och salladslöken som drar upp smakerna och ger lite variation i smakupplevelsen.

”Flamed Hotate Nigiri” – toppad med vitlökssås, knaprig krispig vitlök och koriander
Intressant och annorlunda sushi på Hokkaidokammussla, med förhöjd smak från vitlökssås och krispig vitlök ovanpå, utan att bli för övertagande. Uns av fräschör från koriandern.

”Flamed Sake Roll” – krabbmix, avokado, gurka, aioli, teriyaki-sås, salladslök och rostad lök
Lagom eldad lax utanpå, krabbmix, gurka och avokado inuti. Rakt igenom en krämig sushi med krispiga texturer som passade bra tillsammans med den rökiga och söta teriyaki-såsen.

”Deep Fried Tempura Roll” – Lax, regnbågsrom, masago, avokado, gurka, teriyaki-sås & yuzu-majonnäs
Intressanta textur, där det yttre nori-blandet på sushin fått sig en friterad omgång som ger krispigt men supertunt skal runt om riset samt fyllningen på lax, gurka, avokado och masago. Till det toppad med krämig yuzu-majonnäs och sötrökig teriyaki-sås till.

”ZUSHI Signature Roll” – Marinerad oxfilé, gurka, avokado, cream cheese, rostad lök & koriander
Jag vet inte om det är min kärlek för kött eller att det är sushi som bryter av från fiskvarianterna, men helt klart förståeligt varför den kallas deras ’Signature Roll’. Den marinerade oxfilén har mycket smak och lagom sälta, krämighet från creme cheesen och avokadon och krispiga texturer från gurkan och den rostade löken och slutligen fräschör från koriandern. Mycket god!

”Tilapia Tempura Roll” – Tempura-räkor, creme cheese, mango, avokado, regnbågsrom & eldad tilapia
Kul kombination som ger en annorlunda textur. De tempura-friterade räkorna inuti ger en krispighet inifrån istället vilket gör att upplevelsen är mjukt, innan det krispiga inträffar. Innehållet i sushin innehar också en spännande smakkombination med creme cheese, mango och avokado. Allt som allt, fräsch sushi med balanserade smaker och blandad textur.

”Flamed Beef tenderloin nigiri” – toppad med aioli & koriander
Enkelt, men gott och balanserat. Nigiri täckt med oxfilé med precis lagom eldad yta. Medan koriandern gav en fräschör till så gav aiolin ett extra smakdjup som kompletterade kombinationen bra utan att ta överhand på smaken från oxfilén. Alla delar i sushin tilläts ta sin plats, både riset, oxfilén, aiolin och koriandern.

”Spicy Ebi Tempura” – Tempura-friterade räkor, chili-majonnäs, salladslök & yuzu
En liten salladsskål med friterade räkor, som hade en bra krispig textur och med lite hetta från chili-majonnäsen, medan yuzun gav en ton av syrlighet och salladslöken fräschör till rätten.

”Hirata Softshell Bun” – Ångade risbuns, mjukskalskrabba, gurka, picklad lök, koriander & yuzu-majonnäs
Om man inte har ätit mjukskalskrabba tidigare är nog första tanken: kan jag verkligen äta hela den här? Det kan du! Passa dessutom på att prova det, för det var verkligen en god rätt.

Krabban i sig gav en trevlig textur och smak samtidigt som gurka, picklad lök, koriander och yuzu-majonnäs gav ytterligare smakdimension med fräschör till. Krämigt, krispigt och fräsch smak.

”Maguro Crispy Rice” – kryddig tonfisk, masago & krispigt ris
Helt klart en intressant liten rätt. Riset passar riktigt väl som friterat och har en bra yta, som även om är ett relativt tunt lager har en hög krispighet och bra textur. Till det lite hetta och smak från den kryddade tonfisken och masagon ovanpå.

Laxpinne med teriyaki-sås & oxfilepinne med chili-majonnäs
Två spett som båda är väl tillagade, och med mycket smak. Laxen med passande teryiaki-sås som kompletterar med en rökig och söt smak och oxfilén med en lite hetare chili-majonnäs. Perfekt för kompisen som är med men inte är en sushifantast, eller för att bryta av en sushikavalkad med något köttigt.

Eldklotschoklad med het karamell
Desserten kommer snyggt serverad in, genom att flamberas rakt framför ögonen. Kvar efter flamberingen ett halvt klot smält choklad kvar, resten badandes med krisp, glass och karamell. En söt dessert, med olika texturer. Snygg servering, chokladigt och sött.

Cocktails

”G&T: Monkey King” – Monkey 47 Gin, litchi, mynta, lime & tonic
Glädjen som uppstår när restaurangen har bra gin till sina drinkar. Monkey 47 är en smakmässigt komplex gin, som verkligen presenteras i gott sällskap i denna G&T tillsammans med mynta, lime och litchi. Fräscht, fruktigt och kryddigt – allt i en lagom balans.

”Passion Mojito” – Bacardi Blanco Rum, passionsfrukt, mynta, lime & socker
En drink precis uppför min gata; en mojito med mycket smak av passionsfrukt. Bra balanserad sötma med hög fräschör, fruktighet och syrlighet. Dessutom med en presentation som imponerar i form av torr-is, vilket ryker snyggt från en händig serveringslåda.

”Ginger Tini” – Absolut Vodka, päron, ingefära, äggvita, lime & socker
Ibland kan jag bli lite misstänksam med ingefärs-baserade drinkar. Ofta på grund av att de brukar vara lite väl för mycket på ingefäran, vilket brukar ta över större delen av smaken. I detta fallet är jag glad så inte är fallet. En precis lagom balanserad drink där både smak av päron och lime får dela plats med ingefäran utan att den tar över.

”Frozen Strawberry Daiquiri” – Bacardi Blanco Rum, Triple Sec, jordgubb, lime & socker
Som en helt utsökt jordgubbssmoothie med fördelen den går smyga perfekt till maten. Iskall, bombad med fruktig sötma och smak från jordgubbar (det smakas verkligen jordgubbe rakt igenom) med syrlighet och fräschör från lime, samt en lagom underton av rom.

”Kiwi Mint Collins” – Beefeater Gin, kiwi, mynta, lime & socker
En fruktig och fräsch drink. Även denna balanserad i smak, men med mycket hög fruktighet och fräschör i form av myntan och limen som kompletterar smaken av kiwi väl, som i sig avger en tydlig smakprofil.

Slutsats

Upplevelsen av att äta sushi är ofta i form av färdig-komponerade tallrikar, vilket går relativt snabbt att äta sig igenom. På ZUSHI är det lite annorlunda. Beställ in några sushis, ta en cocktail (som dessutom precis som maten är riktigt prisvärd till vad du får). Ta sedan in lite japas, som de kallar sina japanska tapas, för att sedan ta in ännu en cocktail och ännu mer sushi. Även om du själv älskar sushi, så passar det lika bra ta med den icke frälsta. Det finns ändlöst med variationer och något för alla, och smakerna sitter på varenda en som kommer till bordet.

Nämnde jag för övrigt de har en av Malmös snyggaste lokaler? Även om du skulle ha kört en brakfest i form av fondue innan, kom förbi ändå och avnjut en välgjord cocktail från deras bartender Oliver och inandas den Japan-inspirerade atmosfären som ZUSHI bjuder på.


Sidnot: Restaurangen stod för maten, men mitt skrivna ord för recensionen är obetalt och opåverkat eget. Läs mer om transparens kring recensioner

Om ZUSHI

Adress: Drottningtorget 4, Malmö
Hemsida: https://zushi.se/malmo/


Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award