Vinprovning med Casa Mariol på Vibliotek

Nya smakupplevelser från Spanien


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Under förra veckan samlades ett handplockat gäng in till Vibliotek, en blandning av influencers och företagare fick samsas plats för en vinprovning av vad som skulle visa sig vara mycket goda viner från spanska vintillverkaren Casa Mariol. För kvällen var det Marta Mariol som stod för provningen, som var uppbyggd efter i den ordning de brukar serveras med mat till.

Viner

Vermut Negre
Till en början serverades deras aperitif Vermut Negre. Mycket god, med hög smak av kolanöt. Påminner en del om cola-drycken Karma Cola bland annat, fast då ej kolsyrad och med med 11,5% alkoholhalt. Mycket god. Tillverkas med Macabeu-vin som fermenteras med jäst och därefter uppkryddad med kryddor och örter.

Garnatxa Blanca
Ett lite torrare, vitt vin på druvan Grenache noir. Till en början väldigt lätt, men med en smakprofil som ligger kvar länge på tungan. Rekommenderas bland annat till fisk och skaldjur.

Syrah
Ett 22-månader åldrat vin med en fantastisk smakprofil. Söta fikon var definitivt fokus i smakprofilen för vinet och var mycket gott. Det var balanserat och hade en bra sötma, bra mängd tanniner och allmänt len och passade helt perfekt för min egen smakpreferens av rött vin.

Cava Brut Nature +14 Months
En krispig cava med bubblande och frisk smak som var lätt och med blommiga toner som var bra balanserad. Baserad på 40% macabeu, 40% xarel·lo och 20% parellada.

Video

Bilder

Lite gott inför provningen!
Marta presenterar deras Vermut Negre
Serveringsförslag av Vermut på flaskan
Ett glas Vermut över is
Garnatxa Blanca
Sniffar Garnatxa Blanca
Marta presenterar sin Syrah
Kan vara en av de bättre vinerna jag kommit över för min egen smakpreferens.
Upphällning av Cava Brut Nature +14 Months

Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award