1 Bord och Kök

16 rätter, 12 vinsorter, 14 gäster


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

För alla oss som gått och hoppats på att servering under kvällstid skulle bli verklighet på Folk Mat & Möten kunde man bli glatt överraskad när nyheten gick ut att Titti Qvarnström och Daniel Lindgren startade ett nytt middagskoncept under namnet 1 Bord och Kök.

Namnet kommer ifrån att det är exakt så upplägget är för kvällen. Hela kvällens sällskap, placerat vid ett stort och långt bord, med plats för 14 gäster. En matupplevelse där mat och dryck står i symbios kring ett periodiskt och roterande tema. Och temat för denna kväll var ”Sparris och vänner”. Med andra ord, många sparris-baserade rätter och vitt vin.

Förberedelser & Miljö

Sittningen, som ovan nämnt, håller till vid ett gemensamt bord som tillåter samtal och nya bekantskaper under hela kvällen och en direkt inblick i rätternas komponering, då bordet även tillåter direkt syn mot kök och personal.

Kvällens drycker på kylning
Daniel Lindgren förbereder sin egen unika tolkning av en Pasta Carbonara
André Qvarnström lägger upp kvällens första rätt
Många glas att fylla denna kväll

Maten

16 rätter och 12 glas vin tar sitt lilla tag att ta sig igenom, och det märkes. Denna sittning löpte nämligen över 6 timmar. Men tiden går samtidigt väldigt snabbt utifrån gästens perspektiv. Daniel går noga igenom och berättar kring varje rätt, och sitt val av viner till dem, och räds inte fråga gästerna vad de själva anser om dryckeskombinationerna till rätterna.

Daniels engagemang och kunskap flödar tydligt ut under kvällen. Det märks att att Daniel inte bara är en enastående kock – han är samtidigt en av Malmös mer kompetenta sommelierer som lägger stor vikt att servera viner utefter komposition och upplevelse snarare än pris och tillgång, vilket blev tydligt med en del annars svåråtkomliga viner under kvällen.

Tartalett – crème fraiche – rökt räka
Vit sparris – havskräfta
Grön sparris – rökost
Färskpotatis – stenbitsrom – dill
Pilgrim – grön tomat – kålrabbi
Horngädda – potatisflarn – saltgurka – rödlök – kapris
Vit sparris – fläder – äggula
Kokt sparris – tortellini – färskost – rabarber
Krispigt vårgrönt – rimmad röding – rökt majo
Morot – anis – kycklingskinn
Skrei – shimejo – miso
Grishuvud – sotad lök – fänkål
Tartar – soffritto majo – friterad risnudel – benmärg – basilika
Lamm – grön sparris – tomat
Sparrisglass – rabarber – rostad choklad
Parkslide – oxalis – maräng

Avslut

16 vackra rätter serverade med lika väl valda 12 viner, och några nya bekantskaper. 1 Bord & Kök är helt enkelt en matupplevelse som inte sviker. Och har du möjligheten att boka ett bord, kan jag varmt rekommendera det. Det är sådana här upplevelser vi, speciellt inte i lilla Matmalmö, bör eller få ta för givet. Vi behöver fler sådana här upplevelser, och 1 Bord och Kök sätter en föredömligt exempel på hur.

Tack till Daniel, Titti och André för en upplevelse som gör att Malmös matscen som helhet blir extra intressant att sätta på på den gastronomiska upplevelsekartan.

Mycket vin under en och samma kväll. Godnatt!

Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award