Malmö Cooking

Malmös främsta kockar lagar middag


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Upplevelsen av Malmö Cooking tog ett tag att försöka beskriva i ord. Varför? För att det är svårt att sammanfatta ord i den passion, glädje och känsla som middagen framtagen av Malmös främsta kockar bestod av. Alla synkroniserade medan de tillsammans tog fram rätter som vardera kock komponerat att vara inte bara en del av sig själv, utan något att imponera med som en signaturätt undertecknat vardera kock.

Malmö Cooking startades av Titti Qvarnström, Alexander Wugk och Daniel Lindgren som ett nätverk av kockar och restaurangfolk för att bland annat sätta Malmö på den gastronomiska kartan. Till i början i form av en middag tänkt för kockarna själv – men som transformerades till en gemensam cookalong för kockar i sitt naturliga habitat – köket. Där gäster istället får vara den ätande parten, och hedrande nog jag en av dem.

För det är inte enbart för kockarna det här är speciellt, senaste gången Malmö Cooking hände var 2013 på Kockeriet. Med andra ord, 5 år sedan. Vilket gör detta till en av de mest intressanta matupplevelserna att uppleva på lång tid.

Så under kvällen den 22 september åt jag mig igenom över 10 olika rätter, med helt olika smakupplevelser. Allt från BBQ till en dekonstruerad Phở. En bred variation av texturer, smaker, utseende och doft.

Maten under kvällen var en fantastisk upplevelse och jag ser redan fram emot nästa Malmö Cooking, oavsett om man troligtvis måste vänta ett tag…

Följande kockar var på plats för att skapa sina rätter:
Stefan Allansson – Farmshack BBQ
Johan Granström – MAT
Andre Nordström – Namu
Daniel Lindgren – Lindgren Gastronomi
Alexander Wugk – Rebell
Frida Nilsson – MJ´s
Joel Lindqvist – Mat och Chokladstudion
Tomas Gustafson – Lokal 17
Quan Pham – Quê
Titti Qvarnström – Restaurang MAT

Maten

Nu är du troligtvis däremot väldigt nyfiken på maten. Tur då jag har samlat allt nedan för dig att frossa ner dig i. Varningens finger för troligtvis starkt magkurr som kommer ske.

Titti Qvarnström (Restaurang MAT): Jordärtskocka – yoghurt – lakrits
Titti Qvarnström (Restaurang MAT): Potatis – löjrom – lök
Titti Qvarnström (Restaurang MAT): Gröna ärtor – fårost
Alexander Wugk (Rebell): Grillad bläckfisk – kräm på rostad paprika – chorizo – brytbönor
Frida Nilsson (MJs): Bakad sallad – getyoghurt – mandel – harissa – korianderblomma
Quan Pham (Que): Phở Gà á la Que
Andre Nordström (Namu): Rå skånsk oxe – sotat hjärta – perilla – Karl Johan
Daniel Lindgren (Lindgren Gastronomi): Oxrostas – svartrot – rökt lökpuré – valnöt
Stefan Allansson (Farm Shack BBQ): Hängmörad, varmrökt och kolgrillat beef shortrib – rögad mayo – inlagd gurka – saltad Padronepaprika
Joel Lindqvist (Mat & Chokladstudion): Citron – kamomill – citrontimjan
Johan Granström: Lingon – rödbeta – vete
Marshmallows från en pinne, någon?

I köket

Inga sura miner här inte under förberedelserna av Fridas Nilssons rätt på MJs
Sista touchen på den bakade kummeln
Förbereder rätten från André Nordström på Namu
Quan Phams rätt förbereds med precision
Samlad trupp

Inlägget publicerat för 10 månader sedan.



Kommentarer

Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Burgarnatten Falafelfestivalen International Falafel Award FikAW