Matnatten Malmö 26 oktober 2018

Några axplock från 4 matrundor


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Detta året blev det inget rekordförsök på Matnatten som förra året med 40 restauranger. Istället satsade jag däremot på att plocka hem besök hos restauranger jag inte hunnit besöka än, vilket jag hann mig igenom. Och såklart, även ett bonusbesök hos Mat & Chokladstudion, bara för att man aldrig besviken vid besök.

En 14 restauranger med blandad kompott tog jag mig igenom denna kväll, och glatt nog kom jag nu även över mitt mål på att ha besökt 200 restauranger och ätit på i någon form i Malmö, vilken känns som en fin milstolpe uppnått.

Slagthuset MMX

Bräserad griskind, fläsksvål och habaneromajo
På nyöppnade Slagthusets restaurang serverades en mör bit bräserad griskind som ackompanjerades av kris från fläsksvål tillsammans med en krämig majnäs med lite i sting i form av habanero. Gott, och väl komponerade smaker med texturer.

Zushi

Flamed sáke roll (tweakad)
Nyligen tog Zushi över lokalen för tidigare Kagami, och nu med ännu mer fokus på just sushi. Med en av Malmös mest unika restaurangmiljö med obehindrat bruk av speglar, rött ljus och mörker sätter man tonen tidigt. Sushin då? Den var inte helt dum. Makirullar med lax ovanpå, som det bästa av två världar. Bra textur och smaker på sushin, samt fräscht. Hit kommer jag både igen för miljön och sushin.

CIRKUS at The More Bistro

Pizza Bianco; Bacon, Cheddar, lök & Mozzarella.
Samma dagar som Matnatten gick av stapeln invigde man samtidigt nya CIRKUS at the More Bistro. Och vid första blicken och tuggan inser jag att det här är en pizza jag känner igen, och som jag ätit tidigare både i smak och textur. Sen slår det mig, det är personalen som även gjorde pizzan hos Matrummet under Madamilen i Lund. Pizzan i sig har en luftig och fin botten och sötma, sälta och krämighet från de olika tillbehören.

Le Gourmet

Tre ”tapas” med fläskkorv, fisk och baguette med parmesan
Smakprov i form av en fluffig litet bakverk med fisk i, en fläskkorv med relativt hög smak, och en baguetteskiva med en kräm av parmesan på som var intressant i smak, god. Relativt lik creme cheese, med en lite mer sälta och såklart, smaktoner av parmesan.

Pickwick Pub

Highland Pie
En form av brittisk paj med en bas i botten baserad på biff, toppad med mosad potatis med en lite krispig textur ovanpå. Dessvärre var denna rätten inte riktigt min typ av mat och lämnade mig lite att önska. Gärna lite mer texturer, eventuellt lite syra i någon form hade suttit fint!

Mat- & Chokladstudion

Lättrökt ärtpuré, friterad ärta, ingrid marie-äpple, senap, fläderpicklad lök samt mejram
Den har kallats ärtsoppa 2.0, och det är definitivt den godaste ”ärtsoppa” (även om det inte är en soppa) jag har ätit iallafall. De friterade ärtorna och dess krispiga textur tillsammans med krispigt äpple, den fräscha fläderpicklade löken och en mängd till texturer och smaker gjorde denna riktigt intressant. Kreativt, gott och verkligen en ny smakupplevelse. Bra jobbat, pågar!

Operagrillen

Majssoppa med räkarancini
Operagrillen, knutet till Malmö Opera serverade inte så mycket grillat denna kväll, men däremot en majssoppa tillsammans med en arancini på räka. Krämig och mycket smak av majs. Dock hade jag gärna önskat någon form av komplementerande sälta eller syrlighet till rätten för balansera smakerna.

Saikō

Sashimi på Sterling Hälleflundra med regnbågsrom
En enkel sashimi, gjord på hälleflundra, som i sig hade mycket smak. Det märks det är en finare fisk av finare kvalitet, utan tvekan. Toppad tillsammans med lite sälta från regnbågsrom.

Beer Ditch

Griskind, selleripuré, saltbakad selleri & havtornssyltad gulbeta
Beer Ditch har tidigare haft en del fokus på burgare. Senaste tiden och efter ny ägare har man sadlat om lite, och resultatet denna kväll var i form av griskind, saltbakad selleri, havtornssyltad gulbeta och selleripuré. Bra texturer, intressant smak på gulbetan och mör griskind.

Gamla Brogatan

Steak tartar på crostini med cornichons, syltad pepparrot & tryffelmayo
En råbiff, med ett upplägg som hade både lite syrlighet från den syltade pepparroten och cornichons. Smakena funkade bra ihop, och hade bra texturer. Hade jag fått önska något så kanske bara att cornichonen kanske varit i form av tartaren istället för ett separat tillbehör.

Gamle Nobes Bodega

Långtidsbakad fläsksida med rödkål, sky, potatis och äpple/pepparots pure
Känns som riktig klassisk svensk husmanskost. Med fläsk, potatis, puré och sky. Är husmanskost ditt game, då kan du nog hitta dig passande mat här utan problem. Hade jag fått önska, så hade jag gärna sett någon spännande twist till!

Restaurang Que

Variation på pumpa, höstraps, mynta, thaibasilika och jordnötter
En intressant kombination från duktiga gänget Quan med vänner på Que. Krämighet från pumpan tillsammans med fräschör från myntan och thailbasilikan, och krispig textur från jordnötterna.

Sakanaya

Sashimi i ponzusås
Ibland är det fantastiskt med råvaror. I detta fall en en sashimi, där fisken i sig hade mycket smak, tillsammans med en härlig citrus och sälta från ponzusåsen. Läskigt enkelt och delikat på samma gång.

Bistro Royal

Oxrillette med pepparrot, rotfrukter, betor och surdegsflarn
Hos Bistro Royal belägen i Malmö centralstation gavs det ut en rätt på oxrilette, rotfrukter och betor med ett tunt flarn på surdag. Generellt tycker jag rätten fungerade, men det var också mycket smaker som hände och hade gärna kanske sett flarnet som en del av upplägget mer än ett tillbehör, för att lättare få alla texturer på plats samtidigt.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award