Matnatten Lund 26 maj 2017

Låt oss inta Lund!


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

26 maj gick Matnatten i Lund av och givetvis var jag på hugget igen för att pröva vad 10 restauranger hade att erbjuda. För den som inte är van vid konceptet innebär det följande: Med ett klippkort, gå runt och smaka en provrätt från 10 olika restauranger. Så med andra ord, ett snabbt mumsande och sedan vidare till nästa ställe.

Bilder och smakrecensioner på följande rätter finner du nedan, och kan redan nu avslöja att jag fått några smakupplevelser som får mig ändra syn på viss mat och hur de kan smaka.

 

Wasabi i Saluhallen

Sushi – California Roll och Räknigiri

På Wasabi serverades två sushibitar. California-rollen var dock lite mosig i sin konsistens. Detta var dock inte räknigirin, utan var mer traditionell i sin konstistens. Om California-rollen var detta medvetet eller ej vet jag inte, men andra gäster upplevde samma mosighet i konsistensen. Jag föredrar dock inte mosigheten särskilt mycket, och föredrar räknigirin som i sig hade en smakrik räka.

Meat d Pate

Munkasvin från Lindegrens, rökt crème fraiche, rökta mandlar, puffad svål och pulver på skånsk sparris samt rostad sommarkål

Munkasvinet föll sönder som lager och hade en riktigt bra smak. Mandlarna var mycket krispiga och crème fraichen påminde mycket om majonäs. Sparrisbaserade pulvret påminde om en snällare variant av hocketpulvret man åt som mindre. Denna rätt var mycket bra komponerad, väl balanserad och imponerade. Bra jobbat Meat d Pate, ni har sålt mig!

På Skissernas

Inkokt Svensk vit sparris serverad med rökt makrill, forellrom och kryddkrasse på en gjuten blomkålspudding

Fint upplägg! Personligen har jag lite svårare för just konsistensen på pudding. Den rökta makrillen var trevlig kombination till resterande och smakerna passade väl ihop, Sältan från makrillen tar rätt mycket jämfört med resterande som är väldigt lent i sin smak, vilket i sig nog är en god tanke i kombinationen.

Pintxos

knyte på konfiterad anka i plommonsås

Ett litet annorlunda knyte där innehållet är på konfiterad anka. Tillsammans serverades den på en plommonsås som var riktigt god. (Ja, jag slickade såsen från plastfatet medan ingen tittade). Knytet blir krispigare mot toppen och lite mer degigt i botten på grund av fyllningen och såsen, vilket gör den lite svårare äta utan bestick om man vill ha en ren mun. Men den udda kombinationen med konfererade ankan tillsammans med söta, nästan lite godisaktiga, plommonsåsen blev det en bra oväntad twist.

Klostergatan Vin & Delikatess

Rimmad nattbakad fläsksida med äppelsky och crudité

Fläsksidan tillsammans med äppelskyn var trevlig. Påminner mig dock om lite svensk husmanskost och känns som man åker tillbaka lite i tiden med kombinationen. Fläsksidan hade ett trevligt krispigt yttre och var välsmakande. Den grova senapen blev nog i mitt tyckte kanske lite överflödig detalj till det annars fina upplägget.

Restaurang VED

Vedugnsbakad pizza – ”Margherita” på buffelmozzarella, tomatsås, körsbärstomater och basilika / ”Tryffel” på mascarpone, champinjoner, ruccola, pesto, tryffelsalami och parmesan

Tryffelvarianten på pizzan var mycket trevlig. Utan att ha en för intensiv smak, utan ackompanjeras med salamin blev den lagom balanserad i smaken utan att bli för kraftig vilket tryffel ofta kan bli. Båda pizzorna var goda och hade en trevlig smak, men hade kanske önskat en liten mer krispig botten som håller uppe den lite bättre vid ätning och ger lite mer krispig upplevelse.

M.E.A.T

Raw Beef – Skånsk oxe, krisp på lök & kapris, grönpeppar emulsion, harsyra, chili, citron

Förvånansvärt gott. Den råa skånska oxen hade mycket ursprungssmak i sig och tillsammans med grönpeppar emulsionen och harsyran i kombination med chilin och citronen framhävdes smaken väl och tillsammans med krispet på lök och kapris var detta en riktig succé. Bra jobbat M.E.A.T!

Grand Hotel

Skuren tartar på skånsk kalvinnanlår och rygg med råhyvlad gulbeta, anklevermousse, picklade gröna tomater och senapsfrön samt smörgåskrasse, brynt smör, macadamianötter och oxalis

Den skurna tartaren i sig var ganska mild i smaken men som funkar bra i sammanhanget. Tack vare de pickade tomaterna, det karamelliga brynta smöret med macadamianötterna får den en trevlig kombination med nötighet, syrlighet och en generell fräsch smak. Många av delarna som tillförde mycket till rättens helhet.

John Bull

Baby back ribs i honungsglaze med chipotlepeppar, rödkålscoleslaw, ärtolja och friterad potatis

Baby back ribs har många gånger inte varit på mitt favoritsätt att äta kött på, men jag måste medge att dessa på John Bull hade en riktigt trevlig smak med sin honungsglaze och chipotlepeppar. Vad som både på insidan och utsidan ser ut som en väldigt ordinär pub visar sig ha skillnaden med att gått över mer på fokus på mat nyligen. Nu har helt plötsligt byggt upp ett sug på ribs för första gången.

La Cucina

Pizza med tomatsås, mozarella och basilika

Vad som ser ut som en ganska vanlig pizzeria visar sig vara ett par kockar som verkligen kan göra pizza. Tomatsås, mozarella och basilika på en botten som imponerade. Den hade en bra krispighet med liten seghet som inte gjorde den seg i sig, men som tillförde att varje liten tugga gav en krispig smak. Inte en botten som frasar – utan är krispig på ett sätt som fick den att bli en ny upplevelse på hur pizza kan upplevas för mig. Och för det förtjänar de en tumme upp från mig.

Inlägget publicerat för 7 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award