Matnatten Malmö 27 oktober 2017

Och ett rekordförsök


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 27 oktober gav jag mig ut på Matnatten med Sydsvenskan, ett gäng vittnen och en aptit som hette duga. Jag bestämde mig nämligen för att äta smaka rätter från 40 restauranger under 7 timmar, vilket slutade på 6 timmar och 23 minuter.

Här hittar du allting kring matrekordet. Nedan finner du livestreamen från mitt ätande från kvällen.


Maten

Nedan finner du bilder och tankar om all mat under kvällen.

 

1. Scandwich

Picklad kålrot, svampmajo, vinägerglaserad rödbeta, rostad vitkål, rivet örtsmör och krispig potatis.

Denna rätt hade mycket krispiga detaljer i form av exempelvis potatis, rödbeta, vitkål och kålrot. Med en del syrlighet från pickade kålroten och och örtighet från det rivna örtsmöret var den både fräsch, syrlig, krispig och med en del sälta.

2. Locali

Shoyumarinerad lax med friterad riskaka med lite koriander, schalottenlök och chilimajonäs.

Den råa marinerade laxen hade en trevlig smak och fräschör. Tillsammans med kryddorna, majon på chili och picklade löken fick även denna rätt en syrlighet, krispighet, fräschör och mycket smak som gjorde denna rätt till en riktig smakbomb.

3. Malmö Brewing Co & Taproom

Pulled pork på tre olika rökningar på körsbärsträd, hickory och bokved från skabersjöskogen

En riktigt god och mör pulled pork. Den körsbärsrökta varianten hade en trevlig smak som kommer fram väl med viss sötma. Hickoryvarianten var lagom rökt i smaken och hade även den en viss sötma. Boken var också väldigt trevlig men lite mindre sötma och mer smak och doft av rökighet.

4. Plockepinn

Kimchigravad fjordlax med citronsallad och wasabimajo

Den kimchigravade fjordlaxen har en bra tjocklek och smakar väldigt färskt och har en kraftig smak. Med en viss syrlighet från citron och salladen till får den en övergripande fräsch smak till, tillsammans med en mild wasabimajo som inte tar över i smak utan mer ger en hint av wasabi – vilket passar bra till laxen och det gröna.

5. Simple Food Truck

Tofu Bowl (Nudelsallad) – Tofu med inbakade kantareller, picklade grönsaker, böngroddar, mynta, koriander, jordnötter och fisksås

Rätten i sig hade jättemycket smaker. Med picklade grönsaker, fräscha kryddor och mustig smak från tofun med inbakade kantareller tillsammans med fisksås, och en viss crunch från jordnötterna blev det en kombination av fräschör, mycket smaker och smakrikhet.

6. Moriskans Bistro

Hummus med confiterad tomat, honungsyoghurt, grönkålschips och syrad lök

Med tillagade syrliga och söta små tomater, med en tydlig smak av grönkål och lök på en bädd av hummus som är krämig och har en viss sälta. Det blir en blandning av fräschör, krämighet, sälta och syrlighet samt lite sötma som drar mot hållet åt fruktighet.

7. Grand Öl & Mat

Skånsk griskind bräserad i Österlenäppelbuljong. Serverad med Hokkaido pumpapuré och Belugalinser.

Griskinden bräserad i äppelbuljong vad otroligt mör och fin och smakade fantastiskt gott. Den hade mycket smak och tillsammans med krämigheten från pumpapurén blev detta en rätt med mustiga smaker, med en värme på maten och mörket från köttet som nära på gör det hela till en gryta.

8. Far i Hatten

Rökt krabbröra, selleri, silverlök rostad rågcrunch och senapspotatis

Väldigt fräsch och somrig i smakerna. Med en mild framträdande potatissmak med lite syrlighet från senap, lite rågcrunch och den rökta krabbröran känner man att man får en släng tillbaka till midsommarafton igen.

9. Mat & Chokladstudion

Rödbetsmaräng med en mjölksorbet smaksatt med blodapelsinskal och ett krisp på cornflakes och frystorkade bär

En efterrätt som är väldigt frisk i smaken med ton av rödbeta som nästan drar åt hållet mot söt jordgubb och med lite friskhet från blodapelsinskalet. Tillsammans med en topping av krossade cornflakes och frystorkade bär får den sötma och krispighet som ger en trevlig texturskillnad mot den krämiga mjölksorbeten som känns lite kanderat.

10. Kungsgatans Gryta

Torskrygg bourguignon med sidfläsk, timjan, vin (och persilja)

Vinsmaken tränger igenom bra genom grytan tillsammans fräschör från timjan och persiljan medan sidfläsket ger en behaglig sälta. Torsken i sig funkar toppen med soppan, och suger åt sig soppans smaker vilket gör den mustig i smakerna även om den i konsistensen i sig inte är krämig.

11. Delikatessen på Holmgatan

Kantarellsoppa med halstrad anklever och ugnsbakat äpple (med lite calvados)

Kantarellsoppan var väldigt mustig. Den krämiga smaken tillsammans med bitar av äpple gör att smakerna dansar mellan små kickar av sötma flera gånger så fort man får en liten bit äpple på tungan som bryter av på ett fint sätt.

12. Vibliotek

Pinxto med boqueron, serranoskinka och karamelliserad lök

Väldigt trevlig och oväntad sammansättning av smaker. Sardellen och den lufttorkade skinkan ihoprullad på toppen tillför en viss sälta till rätten, medan den söta karamelliserade löken i botten funkar hur bra som helst med sältan. Det på ett bröd med en trevlig krispighet var detta en bra, enkel men välkomponerad liten munsbit med mycket smaker.

13. Njutbar

Biffsallad med färska örter (microgreens, krasse) majo med sesamfrön, sechuanpeppar och soja, spenatburgare med paprikarelish och snickerskaka.

Den lilla burgaren som serverades hade ett mycket bra och fluffigt bröd från Patisserie David med en puck på spenat tillsammans med relishen på paprika. Burgaren i sig var krämig och hade mycket gröna smaker som gjorde den fräsch.

Biffsalladen var fräsch med sina örter och biffen hade en trevlig köttsmak. Det blir många olika smakdelar som jobbar tillsammans och binds hop, exempelvis krämigheten från majonäsen, fräschören och örtigheten från krassen och smaken från köttet som alla funkar väl tillsammans.

Snickerkakan var verkligen på topp, fantastiskt god. Den var mjuk och len i sin smak och både chokladen samt kakan i sig bara smälte i munnen vid intagandet.

14. Peas & Honey

Tonfisk, grissida och en tryffel

Den smakrika grissidan tillsammans med en tydlig och kryddig smak, speciellt av något som drar mot äpple, möjligtvis rökt med äppelträ. Det tillsammans med inlagd gurka som ger lite syrlighet.

Den mycket fina tonfisken hade en härlig, nästan lite neonrosa, ton tillsammans med ett gäng örter som gjorde det till ett trevligt och fräscht inslag tillsammans med krispiga detaljer. Tonfisken smakade lite marinerad i örter med sina kryddor och dressing.

Pralinen var kompakt, men inte på ett negativt sätt. Den hade en tydlig och kraftig smak av choklad och smakerna i sig smälte fint och bra på tungan.

15. The Bishops Arms

Chili på högrev med Laphroig-whiskey tillsammans med en dubbel IPA (Pistoleros) från Höganäs Bryggeri 

Jättegod, chilin är precis i min smak och hur jag vill ha den. Lite styrka från den lite rökiga chilin, där creme fraîche neutraliserar hettan och och binder ihop syrligheten och sötman från den picklade rödlöken. Tillsammans med den väl utvalda ölen till, dubbel IPAn, till med mustig smak funkar dessa smakerna väl ihop i harmoni med hettan, rökigheten och syrligheten.

16. Johan P

Najadlax med coleslaw på äpple, vitkål och lime. Toppad med sirap och sichuanpeppar

En bra tillagad lax med trevlig sälta och mycket smak. Med en viss touch av små äppelbitar som get sötma och syrlighet till får man en kombination av sälta, sötma och syrlighet som inte kräver så mycket mer till.

17. Rosen Bar & Dining

Ankterrin med granatäpple-vinägrett, ungsbakat fikon och pistagenötter.

Ankterrinen i sig var ganska kompakt i sin form. Pistagenötterna gav en viss sälta och det ugnsbakade fikonet en passande sötma. Smakerna funkade ihop, men var väldigt separata och uppdelade vilket gjorde det svårt få de olika smakerna tillsammans på samma tugga.

Hade gärna sett smakerna mer sammanbundna som en helhet, kanske i komplement med någon typ av sås eller vinägrett eventuellt.

18. MJ’s

Rostad rotselleri, panchetta, grönpepparmajonäs och syrad rättika

Rotsellerin var bra tillagad och hade en mjukhet, viss mosighet, rakt igenom. Trevlig syra i rättikan som serverades till, och funkade bra i kombinationen med majon. Grönpepparmajonäsen i sig tillförde i sig lite syrlighet, sälta och krämighet till rätten.

19. Casino Cosmopol

Svampsoppa med rökt svampcreme, gravad rökt hjort med selleripure, äppeltiramisu

Svampsoppan med den rökta svampcremen var riktigt god. Den hade en härlig mustighet och krämighet samtidigt som den hade mycket smak och ton av rökighet.

I en liten söt tallrik serverade en kombination av gravad rökt hjort tillsammans med selleripure gele och krisp tillsammans med lite sås. Det är mycket smaker som händer samtidigt, gelen ger sötman och såsen upplevs lite rökig. Purens krämighet tillsammans med köttet gör att rätten får smaker av sötma, rökighet, krämighet och krispighet.

Tiramisun i sig var även den trevlig, men smaken av äpplen bryter av rätt mycket från en traditionell tiramisu. Påminner lite om äppelpaj, då smaken av äpple tränger igenom tiramisun med tydlighet.

20. Slottsträdgården

Sallad på kronärtskocka, broccoli, blomkål och citron

Allting på tallriken känns väldigt färskt, krispigt och har väldigt rena, rika och fylliga smaker – de talar i princip för sig själv. Med en dressing på citron får hela tallriken en syrlighet som förhöjer smakerna, och som passar fint in med fräschören av det gröna.

21. Surf Shack

Cheeseburger-slider

En riktigt trevlig, välsmakande liten slider bestående av saftig köttpuck täckt med cheddarost och en botten på en sås med krämighet som balanserade upp sältan i köttet väl. Ett bra luftigt bröd med en fin skorpa.

22. Hedvigsdal

Vedugnsbakad vit pizza med grönkål, alpost, brynt smör och brödsmulor

En vit pizza på en tunn botten som hade en distinkt smak av grönkål och alposten som var riven över. Med det brynta smöret får pizzaslicen en lite nötigare smak som funkar bra med osten och den rena vita pizzabotten, som får lite krisp från brödsmulorna.

23. POMS Mackor

Minireuben på pastrami, surkål och picklad gurka

Bröd med en liten rostad skorpa på ytan med en smakrik skiva pastrami med en trevlig sälta, ett lager surkål som ger en syrlighet och en picklad gurka som även i sig ger syrlighet och sälta. Alla smakerna i sig passar som hand i i handske med varandra, kan rekommenderas med doppas i Frenchs amerikanska senap som finnes att tillgå som även den är syrlig och har sälta.

24. Malmstens Fisk & Kök

Halstrad röding med blomkålspure, blomkålscrudité och rågbröd

Den halstrade rödingen med tydlig smak och sälta på en krämig bädd av blomkålspure, tillsammans med en crunch från blomkålscruditén och rågbrödet till har denna rätt sälta, krämighet och crunch med en fräschör.

25. Limhamns Kött & Vilt

Friterad currywurst med marinerade rotfrukter

Jag har inte varit någon vidare fantast av just currywurst, men den här friterade varianten hade en trevlig smak där inte curryn tog över för mycket av köttsmaken från korven i sig som var friterade. Tillsammans med de marinerade rotfrukterna fick korven en skjuts av syrlighet som passade bra till.

26. Papi

Parmegiana med aubergine, tomatsås och mozzarella

Parmegianan som serverades hos Papi var en rätt som hade mycket krämighet från tomatsåsen och mozzarellan i sig, och hade ett litet inslag av fräschör med det gröna som ackompanjerades av mustiga smaken från parmegianan med aubergine.

27. Pink Head Noodle Bar

Råbiff på innanlår marinerad med chili- och sesamolja, sallad och skivade noriblad

Råbiffen hade en viss hetta från chilioljan och lite nötig och rostad smak från sesamoljan. Tillsammans med en crunch från salladen och den distinkta smaken av skivade noriblad gav denna rätt en krispighet, fräschör och framträdande smakerna av kryddor och biff.

28. Falafel & Burgers

Falafel med en sallad på gurka, tomat, mynta, persilja samt en tahinisås och en rostad paprika majo

En falafelboll med mycket smak och fin krispig textur, och med en vitt sötma i smaken. Med ett bad av fräschör av grönsaker och kryddor med en tahinisås och maj på rostad paprika fick den en skjuts av kompletterande smaker som inte tar över falafelbollens unika smak.

29. High Court

Kycklingterrine med fänkålskräm och picklad pumpa

Terrinen bestående av kyckling hade en väldigt unik smak med sin fänkålscreme och picklade pumpa som gav syrlighet till smaken. Lagom storlek och med lite kryddor för fräschör som funkar bra med pumpan, cremen och kycklingen.

Hummerbisque med kungskrabba och crudité

Bisquen gjord på på hummer och kungskrabba hade en bra krämig och fyllig smak av hummer och en bra temperatur, tillsammans med krispiga gröna råvaror. Soppans smak funkar ypperligt bra nu under höst och vinter.

Chokladmousse med havtorn och röd harsyra

Efterrätten som serverades, beståendes av mousse på choklad var mycket god. Med den röda harsyran och havtornen fick den lite syrlighet och söthet. Tillsammans med en krämig klick av vad som smakade som en form av chiapudding.

30. Årstiderna by the Sea

Fisk & skaldjurssoppa med curry, blåmusslor och handskalade räkor

God och krämig soppa med framträdande kryddiga smaker från curryn som sammanförs med exempelvis blåmusslor och räkor. Curryn funkar ganska bra tillsammans med skaldjuren och fisken utan att ta över för mycket av smaken vilket curry lätt kan göra i andra former.

31. Eatery Social Taqueria

Nachos med ostsås, portobellosvamp, pico de gallo och koriander

Rätten smakade väldigt fräscht. Med tunna majstortillas som inte är så salta, är toppad med en mild ostsås och med koriander, pico de gallo samt portobellosvamp i toppen som ger en liten smak-kick och fräschör till det krispiga och krämiga.

32. Hotel Duxiana

Morotspuré med miso & fermenterad chili samt buljong på gula ärtor, lök och morot.

Soppan bestod av en buljong med ganska tydlig sötma, som fick sig en skjuts av en puré i botten bestående av morot med miso och fermenterad chili. Den fick på grund av detta både en kombination av sötma tillsammans med en viss krämighet och kryddighet med en liten ton av sälta.

33. L’Enoteca / Umami

Pankopanerad kyckling i wrap med korianderkräm och picklad rödlök

En rätt som har fräschör och krispighet från sallad, och även krispighet från den pankopanerade kycklingen som hade mycket smak. En trevlig kick av syrlighet från den pickade rödlöken och en krämighet från koranderkrämen. Enkelt och bra gjort.

34. Kramer Gastronomi

Ankkorv, cidervinägersenap, surkål med rökt fläsk, vitvin och lagerblad

Mycket bra köttsmak från korven gjord på anka. Tillsammans med rökigheten, sältan och syrligheten från surkålen med rökt fläsk, vitvin och lagerblad kom anksmaken till sin rätt med mustig smak och som dessutom funkade toppen tillsammans med den lite grövre cidervinägersenapen som i sig har viss sälta och syrlighet.

35. Restaurang Årstiderna

Hummersoppa

På Årstiderna serveras en jättegod hummersoppa som hade en krämig smak av hummer med ett visst djup. Värmen på soppan var perfekt och även om den är i flytande form, så gav den känslan av att smälta i munnen. Smakerna var väldigt lena och låg kvar i munnen länge.

36. Södergatan 14

Halstrad tonfisk med saffranemulsion och saffranarancini

Tonfisken väldigt fin i utseendet och hade en jättebra smak. Mycket doft av saffran från emulsionen, men smakar mer balanserat och är krämig och god i smaken Arancinin hade en trevlig textur med en fin yta och bra smak. Svampen i sig hade viss sötma och smakade marinerad i någon form.

37. Savoy Grill

Viltskapsgryta på hjort med potatispure, lingon och syltad trattkantarell

Väldigt goda och trevliga viltsmaker. Sötma från den syltade trattkantarellen och även sötma och syrlighet från lingonen som tillför väldigt mycket till de mustiga smakerna av hjortköttet på botten av den krämiga potatispuren.

38. Skeppsbron2

Mudcake med vispad pannacotta, rostad vit choklad, saltad kolasås och inlagda körsbär

En god och krämig mudcake med tydlig smak av choklad. Tillsammans med den vispade pannacottan som gav en sötma med vaniljton, den saltade kolasåsen som gav sälta och karameller smak och det inlagda körsbäret som tillförde ännu en dimension sötma och syrlighet var detta en riktigt trevlig liten dessert.

39. Restaurang KP

Friterad risottoboll med rostad vitlöksaioli och salsa verde

Väldigt god och mycket smak på den friterade risottobollen som hade en krämighet av sin risottoform inuti den krispiga yttre ytan som kompletterar krämigheten väl. Med den rostade vitlöksaiolin får den en trevlig smak att kombineras med lite syrlighet och med lite hetta från salsa verden.

40. In The Pink

Sötpotatissoppa med getost, kalamataoliver och basilikablad

En krämig och god soppa med mycket smak av sötpotatis och med lite mustighet från getosten som adderade ett lager av sälta och krämighet, samtidigt som kalamataolivern ger lite syrlighet och basilikabladen lite fräschör i smaken.

Inlägget publicerat för 3 år sedan.



Kommentarer

Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Burgarnatten Falafelfestivalen International Falafel Award FikAW