Matnatten Lund 20 oktober 2017

Matrunda i ösregn


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 20 oktober var jag förbi på Matnatten i Lund och käkade lite mat på Matnatten. Denna gång var det ett par nya spännande restauranger jag inte prövat tidigare, och många av dem levererade med bravur.

Jag började rutten med att dricka kaffe med Kafferista-Magnus som bjöd på kaffe till Matnatten-deltagare. Magnus hälsade jag även på veckan efter för att kolla in AM Coffee Bar (som han hjälpt till med) innan de öppnade.

Därefter gav jag mig ut och började prova all mat som fanns att tillgå. Mitt i rutten blev det dock världens skyfall av regn. Såg ni någon som sprang som en galning i mörket med en kamera under regnrocken, oroa er inte, det var bara jag!

Wasabi på Saluhallen

Maki och Nigiri toppad med Sriracha, kimchi och limeolja

Har varit på Wasabi ett par gånger och de har haft fräsch sushi, vilket man även haft denna gång. Man hade även en liten kombination ovanpå nigirin som ska vara en kombination på delvis Sriracha och limeolja. Gav ett trevligt litet bett i kombination än just Wasabi, som är lite ironiskt med tanke på namnet.

John Scott’s

Tartar på skånsk oxe, kapris, dijonsenap och potatiskrisp

En tartar som passar mig väl i smaken. Dijonsenapen till den lenare smaken av oxen gav den en fin syrlighet som förhöjde den väl med kaprisen. Tillsammans med potatiskripset får den ett fint skifte i texturen.

Restaurang VED

Pizzaslices: Burrata, variation på tomater och parmesan – Mascarpone, tryffelsalami, ruccola & pesto

Mycket bra pizza. Botten är precis sådär frasig, tunn och god som man vill att en pizza ska vara. Den ena varianten med burrata, parmesan och variation på tomater fick en trevlig syrlighet medan den andra pizzabiten på mascarpone, tryffelsalaami, ruccola och pesto fick en trevlig krämighet med mycket smak. Mums!

John Bull

Lammrostbiff med vitlök, chili och rosmarinsmarinad och potatisgratäng

Förra gången jag var på John Bull var jag imponerad. Denna gången levererar de igen med en lammrostbiff som var riktigt mör och smakrik, som nära på smälte i munnen. Potatisgratängen hade jag personligen önskat aningen mjukare konsistens på.

Glorias

Slider med sallad, dressing, tomat och rödlök i ett vitt bröd

En liten sliderburgare med diverse salladstillbehör och en dressing samt köttpuck inklämt i ett vitt bröd. Tillbehören  i sig var fräscha, och köttpucken i sig var saftig, men ration mellan bröd och kött hade kunnat kompenseras lite mer.

Kulturkrogen

Ankrilette med kaffe, karamell, rättika och libbsticka

Ankriletten var mör och hade en spännande kombination av tillbehör bestående av exempelvis rättika och libbsticka. Den hade både en syrlighet och en söthet som med ankrilleten kompletterade väl och förhöjde olika upplevelse på samma gång.

På Skissernas

Kantareller med brödcrisp, puré på silverlök samt sönderkokt lammbringa och crème på prästost

En kombination av krämigt, lite krispigt och med en fräschör. Cremen på prästost i sig ger ett visst djup, medans lammbringan ger en karaktärsfull smak samtidigt som kantarellerna, knapriga bitarna av brödcrisp purén ger olika dimensioner av smaker som blir ganska annorlunda vid varje tugga.

Hypoteket

Ceviche med pilgrimsmussla, råräka, flädermajonäs och forellrom – Råbiff med tryffelmajonäs – Lemon curd med bränd italiensk maräng

Cevichen var fräsch, och hade många smaker som flög samtidigt i munnen. Sälta, krämighet och lite sötma med krispet från krustaden.

Råbiffen med tryffelmajonäs gav en lättare köttsmak med krämighet från majonäsen. Det funkar fint ihop och kombinationen tryffel och råbiff funkar fint. Personligen föredrar jag lite syrlighet till råbiff, men ett fint sätt att kombinera smakerna på.

Lemon curden med bränd italiensk maräng var mycket trevlig och hade både en sötma, krämighet och bränd ton som funkade mycket fint ihop. Trevlig liten munsbit!

Malmstens Fisk

Halstrad röding med blomkålspure, blomkålscrudité och rågbröd

Blomkålscruditén och rågbrödet gav ett trevligt krisp som funkade fint tillsammans med blomkålspuren som funkade fint i samband med sältan från fräscha rödingen. En trevlig mix av krisp, sälta och krämighet.

Restaurang Stadsparken

Sashimi med mango, gurka, silverlök, färsk vitlök, lime

Vilken trevlig kombination! En riktigt färsk lax i ackompanjemang av mango, tunt skivad gurka, silverlök, färsk vitlök och lime tillsammans med sesamfrön. Laxen är verkligen i fokus och det är hög fräschör med grönsakerna, samtidigt som laxen är väldigt smakrik och har behaglig sälta som går hand i hand med mangons sötma.

Lamm från Österlen med reducerad buljong och blomkålspuré

En mör bit lamm med fräschör från kryddor och smakförhöjning av en reducerad buljong som fångas upp både av blomkålspurén och lammet och binder ihop rätten.

Gruyere och tomatmarmelad med touch av vanilj

Man serverade en prisnominerad Gruyere som enligt dem utsetts till den bästa. Om den var bra? Absolut, mycket smak och karaktär. Tillsammans med tomatmarmeladen fick den en trevlig sötma, djup som passade in väl. Speciellt med hinten av vanilj.

Chokladtryffel

Chokladtryffeln var mycket behaglig och smälte i munnen väldigt snabbt och fyllde upp en trevlig chokladsmak. Såhär ska tryfflar vara!

Inlägget publicerat för 7 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award