Malmö Saluhall Primörfest 2019

Prima primörer på Malmö Saluhall


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

För ett år sedan gick första primörfesten av stapeln på Malmö Saluhall. Nu var det dags igen för deras handlare att ladda upp med nya smakprov inför årets fest baserade på vårens primörer. Jag var inte helt oväntat på besök för att ta tempen på årets matkreationer med vårens primörer som inspiration.

Falafel & Burgers

Hamburgare med ramslöksmajonnäs
Man måste ju burga någonstans och det var exakt det jag gjorde hos Falafel & Burgers. Alltid lika väl tillagad burgare, tillsammans med en intressant majonnäs baserad på ramslök som passade väl ihop med köttets sälta.

Pink Head Noodle Bar

Hot & sour: sötpotatisnudelsallad med öronsvamp, morot, rostade sesamfrö och koriander
Pink Head Noodle Bar bjuder alltid på intressanta smakkombinationer. I detta fallet var det en kombination där hetta och söt syrlighet fick vara basen i rätten. God smak som passade väl ihop till smakprovets övriga beståndsdelar.

Limhamns Kött & Vilt

Rökt tupp från Borgeby, äppel-coleslaw och ramslökscrumble
En krämig coleslaw tillsammans med lagom salt skiva rökt tupp med en rökt underton i smak. Ramslökscrumblen gav en bra textur till i form av krispighet.

Papi

Ravioli med kronärtskocka, sås primavera och friterad nässla
Är man en, som jag, pastapundare så är Papi himmelriket. Inte bara för deras goda pasta men också för deras intressanta och spännande kombinationer de brukar servera. Den här var inget undantag med bland annat friterad nässla som var en intressant smakdimension och textur till rätten. Krämigt, smakfullt och med bra textur både av nässlan och pastan i sig.

Holy Greens

”Vegovår” – Pulled VegMe, röd quinoa, sesammarinerad grönkål, edamameröra, svarvad kålrot med lime, picklad rödlök och koriander
Holy Greens brukar gärna variera sina sallader med lite nya kombinationer då och då, och denna specifikt var just en av deras tillfälliga variant. Istället för kött var den istället med sojabaserade VegMe som nog kan lura en och en annan att vara kött. I övrigt en fräsch sallad. Kan tänka mig deras VegMe passar fint till glasnudlar.

Söderholmens Fisk

Misobakad lax, gurka, sesam och wakame
Till ytan vad som ser extremt simpelt ut, visade sig ha dolda talanger. Att misobaka laxen visade sig vara en riktig höjdare som gav en väldigt smakrik dimension till laxen, och som låter den stå för sig själv. Men som med ytterligare tillbehör får lite mer textur till smakupplevelsen som helhet.

Möllans Ost

Getost med rabarberkompott, honeycomb och timjan
En extremt söt liten ostbricka. Inte bara med ett kex som påminner mig om en Sandwich-glass, men även med en liten cirkulär miniost, med vars sälta som passade väl ihop med den söta rabarberkompotten.

PåRis

Pokébowl med lax, teriyakisås och ”vårsallad”
X

Hedvigsdal

Pizza med rimmad orelundsgurka, senapsfrö, dill, pepparrot och schalottenlök
Hedvigsdal briljerar som vanligt med sin tunna pizzabotten. Jag kan verkligen uppskatta en tunn frasig vit pizza som blir en helt annan pizzaupplevelse. I detta fall även så i smakerna där gurka, senapsfrö, pepparrot och schalottenlök var topping. För mig var kombinationen lite på snudd för syrlig och salt, men alla har ju sin preferens!

Poms Mackor

Långbakad fläsksida på rostat pain de mig, fänkålsmajonnäs, inlagd rabarber toppad med havregranola
Fläsksida på krispigt smörigt bröd, med en smakpackad fänkålsmayo och inlagd rabarber är denna kombination en höjdare som både har texturen, syrlighet, sälta och unika smaker.

Favvo Glass

Lime med basilika-sorbet och karamelliserad vit choklad
Favvo Glass är alltid duktiga på göra nya glassmaker både med fräscha och intressanta smaker med bra textur, mer krämig än glassig. Kombinationen med basilika och lime funkar extremt väl ihop, och med underton av den karamelliserade vita chokladen blir det ännu mer intressant vid varje tugga.

Chocolatte

Citron/lakrits-pralin
Pralinerna hos Chocolatte är lika vackra som de är goda. Varianten för kvällen var med citron och lakrits som är en erkänt passande kombination, och så även fallet här. Delikata små praliner som ofta är svåra att låta liggandes någon längre tid.

Saluhallens Lanthandel

Kardemummavåffla med rabarbersylt och grädde från Vitaby kyrkby mejeri
Martin och Nina gör det igen, en delikat smakupplevelse. Den lilla krispiga våfflan som med en underton av kardemumma tillsammans med söt rabarber och krämig grädde visar de återigen hur något enkelt, men noga balanserat, kan vara fantastiskt gott.

St. Jakobs Stenugnsbageri

Brownie med hallonmaräng
En lagom kompakt men i konsistens krämig liten brownie, med en mjuk och god hallonmaräng på toppen. Bra smakkombination, som satt som en smäck tillsammans med en kopp kaffe.

Inlägget publicerat för 5 månader sedan.



Kommentarer

Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Burgarnatten Falafelfestivalen International Falafel Award FikAW