Malmö Saluhall Skördefest 2019

Som man skördar får man festa


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Malmö Saluhall har verkligen blivit en mathubb för fantastisk mat med olika tema. Därför är det extra kul när de arrangerar bland annat sina primörfester och skördefester där man kan prova på nya roliga kombinationer från de olika verksamheterna på plats.

Under skördefesten 2019 var det en stor blandning variation bland restaurangerna som bjöd på säregna rätter. Allt från porchetta med gremolata och pizza med picklad pumpa till Björnbärstiramisu och pralin med smak av päron och rosmarin.

Och som inte variationen är nog så är det 14 helt olika smakprov att ta sig igenom. Häng med nedan för att djupdyka in bland rätterna från kvällen och låta dig frestas.

Papi

Porchetta, gremolata, citronmajonnäs och radichosallad
Papi har normalt sett primärt pasta på menyn, men inte för denna kväll. Istället bjuds det på en mör porchetta, toppad med gremolata och citronmajonnäs. Smakprovet har fräscha örtiga smaktoner från gremolatan samtidigt som den får en krispig textur från radichosalladen.

Holy Greens

Holy Feta
Som alltid en lika fräsch sallad från Holy Greens med bland annat linser, fetaost, zoodles, grönkål och rostad mandel samt röra på ärtor och basilika. Fräscht, och med varierande texturer.

Söderholmens Fisk

Saltad regnbåge – majs – torkad svamp
Ett litet smakprov med en botten på en majscreme, toppad med små skivor rå saltad regnbåge med en tydlig smak, tillsammans med en torkad svamp till som gav lite textur och krisp till.

Hedvigsdal

Pizza med bakad och picklad pumpa, vattenkrasse och brynt smör
Hedvigsdal bjuder alltid på spännande pizzor som verkligen tar skördefest på absoluta allvar. I detta fall med pumpa som bakats och picklats. Toppad med vattenkrasse och brynt smör blev rätten full av smak och med en nötighet från det brynta smöret som komplementerar pumpan väl.

Poms Mackor

Macka med smör och citronbakad kål, lagrad herrgårdsost och fänkålsmajonnäs
Ett smörigt och krispigt litet bröd toppad med lagrad ost, en trevlig fänkålsmajonnäs och smör- och citronbakad kål. Mycket gott, en macka jag gärna återkommit för en stor variant på.

Falafel & Burgers

Falafel på tomatskiva med örtsås
En saftig falafelboll på en tomatskiva. Vad mer behöver man i livet? Kanske flera falafelbollar, för den saftiga och krispiga falafeln från smakprovet ger helt klart mersmak. Nåväl, tur det är 13 andra rätter kvällen till ära att fånga ens fokus.

PåRis Poke Bar

Friterad tofu med sushiris, kålsallad, sesamdressing och torkad chili
Låt er inte luras av en tallrik ris, kål och tofu. Det händer så mycket mer när sesamdressingen kommer i kontakt och skapar en riktigt bra smakupplevelse. Dressingen gör en framträdande behaglig sötma som lent omfamnar hela rätten med viss nötighet och gör det till en av kvällens favoriter.

Pink head Noodle Bar

Fläskfärsfylld ångad champinjon serverad med hoisinsås och inlagd senapskål
Är det en köttbulle, är det en svamp? Det är båda! En god liten aptitretare med både textur, krydda och smak av fläsk och champinjon. Badande i en sås med hoisin och inlagd senapskål. Gott som vanligt från Pink Head Noodle Bar, även om det inte är just nudlar som är i fokus för denna rätt.

Limhamns Kött & Vilt

Rödvinsbräserad oxbringa med rotselleripuré och morotscrisp
En mör liten bit rödvinsbräserade oxbringa toppad med grovrivna morötter. Allt som allt, matigt och krämigt tillsammans med purén på rotsellerin i botten.

Möllans Ost

Délice de bourgogne, 2x aprikos, kaksmulor och friterad salvia
Ett litet smakprov på en krämig ost som passar utmärkt till sötman från aprikoserna till, samtidigt som det både får lite textur från kaksmulor och fräschör från den friterade salvian.

Saluhallens Lanthandel

Björnbärstiramisu med mynta och kanderade kakaonibs
En söt liten tiramisu, både i utseende och smak. En tydlig sötma som går väl ihop med en krämig kompletterande sås till, samtidigt som den får sig en lite mörkare chokladig ton från de kanderade kakaonibsen som också tillför lite textur till. Fin detalj med myntasåsen som skapar en väl fungerande mintig fräschör till.

Favvo Glass

Saltkolaglass och björnbärssorbet med kanderade pekannötter och bourbonkolasås
Du vet det där Harry Potter håller på med, magi? Just det, det är exakt vad Favvo Glass också utövar. Deras glass är ren och skär magi och kvällens smakprov är ett bra exempel på det.

Krämigt, sött, krispigt, salt och fullpackat av smak. Det kan vara en av de godaste glassarna jag ätit, om inte minst på lång tid. Så himmelskt gott!

St. Jakobs Stenugnsbageri

Äppelcroissant
Ett gulligt litet bakverk från St Jakobs fylld med en creme på äpple, som satt som en smäck till en kopp kaffe efter kvällens alla måltider.  Uppbyggd på tunna lager smördeg som inte bara smakar gott men ser vackert ut.

Chocolatte

Pralin: Päron/rosmarin
Hos pralinmästarna på Chocolatte bjöds det på en pralin, antingen äppelpaj eller päron/rosmarin. Då jag inte provat den senare varianten, fick det bli en sådan. Pralinen är inte endast full av smak och med ett krämigt inre, som inte bara smakar som ett litet konstverk men även ser ut som ett!

Inlägget publicerat för 1 år sedan.



Kommentarer

Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Burgarnatten Falafelfestivalen International Falafel Award FikAW