Malmö Saluhall Primörfest 5 maj

Här var det prima grejer


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 5’e maj var det Primörfest på Malmö Saluhall och traditionsenligt när det finns mat, så finner man även mig där. Oavsett nyopererad och som enarmad bandit med ena armen gipsad tog jag mig igenom de rätterna som serverades hos de 14 restaurangerna under kvällen.

Falafel & Burgers

Hamburgare med ramslök, Gruyère och rabarberketchup

En av kvällens favoriter. Kanske kan det vara för jag är en burgarälskare, kanske för att de kan sin sak på Falafel & Burgers. Men bra smak på köttet, saftigt och med trevliga sommarinslag av ramslök och rabarberketchupen. Gruyère satt fint också.

Limhamns Kött & Vilt

Rökt flapmeat på bröd med skånsk tomatsallad och BBQ-sås

En bra kombination av mustighet, krispighet och fräschör. Den smakrika flapmeaten med BBQ-sås tillsammans med krispigheten från brödet och fräschören från tomatsalladen gjorde det till ett fulländat litet smakprov.

Papi

Arancini (Friterad risotto) med ramslöksmajonäs

Den friterade arancinin hade en bra krispighet och smak med mustighet i sig. Tillsammans med ramslöksmajonäsen en fräschör och smak som förhöjer krämigheten med en extra dimension av smaker.

Pink Head Noodle Bar

Pink head street Tofu / Grissida med Five Spice-krydda och ramslök

Här lyckades jag prova båda deras alternativ. Först deras street tofu som var en tofusallad med fräschör av grönt, krispighet i form av nötter och en sås med bra med hetta som alltihop funkade ihop bra och kändes som en autentisk rätt med mycket smaker.

Därefter deras grissida som serverades i ett tortillabröd med kryddor och ramslök. Riktigt bra komponerad med hint av smaker som exempelvis teriyaki. Mustigt och bra textur rakt igenom.

Poms Mackor

Macka med ramslöksmarinerad Portabello, sparris och brynt smörmajonäs

Ett stycke smörigt och krispigt bröd tillsammans med sälta från ost, smakdjup med fräschör från portabellon marinerad med ramslök samt viss sötma och knäckighet från den brynta smörmajonäsen. God munsbit!

Malmstens Fisk & Kök

Laxtartar med vit sparris och dragon

Fräsch tartar på lax med lite sting och smakkomplement från dragonen i sig. Enkelt och med enkla rena smaker som blivit mer och mer Malmstens Fisk & Köks signum.

Holy Greens

Sallad ”Vårkänsla” – Vårens primörer med ärtröra och en persilja/citrondressing

En vårig liten sallad med en örtkräm som hade en viss syrlighet och fräschör från citrondressingen och persiljan. Generellt en krispig och fräsch sallad som går väl in med temat Primörfest.

Hedvigsdal

Ogräspizza Bianco med La Treccia mozzarella

Krispig pizza utan tomatsås på, alltså en vit pizza, med mozzarellaost och grönt ”ogräs”. Härlig smakkombination och med en bra sälta rakt igenom.

Möllans Ost

Pinxtos med getostkräm och bakade Brännantomater

Mjuk baguetteskiva med salt och mustig getostkräm och sötma från bakade tomater ovanpå, toppade med fräschör från kryddor. Lagom krämigt och mustigt i smakerna och tomaterna gav ett fin sötma och smak.

Saluhallens Lanthandel

Cappuccino på Lundasparris med picklad sparris, dill och flarn på vildsvinssalami

Så bra! Martin och Nina på Malmö Saluhall gör det igen. En krämig soppa med tydlig och god smak av picklad sparris och dill. Ovanpå det ett torkat flarn på vildsvinssalami som gav en bra sälta tillsammans med smaken av soppan.

Favvo Glass

Rabarber & Vaniljglass med kompott på rabarber och kardemumma

Favvo Glass hade två val att välja på. Jag valde Rabarber & Vaniljglass. Till det en kompott på rabarber och kardemumma som var riktigt god kombination till. Det gav en extra smakdimension som verkligen kändes sommar och hintar till rabarberpaj.

Tea Junkie

Darjeeling Cheese Tea

Tydligen ny trend som dragit köer av folk att pröva. En riktigt annorlunda smakupplevelse. Med en botten av te och med ett flytande skum på toppen bestående av en fyllning baserad på ost. Tydlig sälta med ostsmaken och en viss sötma.

Chocolatte

Pralin: Hallon/Basilika

En intressant pralin med hallon & basilika. Bra komponerade smaker. Basilikan var väldigt tydlig och hela smakupplevelsen drog väldigt mycket till italienskt för mig. Perfekt avslutning på en italiensk måltid, kanske?

Sankt Jakobs Stenugnsbageri

Nybakad kardemummabulle

Sankt Jakobs kardemummabullar sitter alltid fint. Lite matigare än en traditionell bulle, tydlig smak av kardemumma och lagom sockrad på toppen.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award