Besök hos: Johan Barrander bakom Utanför Ramen

För bra för att endast vara popup


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

För ett tag sedan påbörjade jag att försöka hitta den bästa ramen som går att få tag i Malmö, vilket inte är en lätt pärs givet den rådande bristen av ramenställen i staden. På min bucket-list var Utanför Ramen, som tidigare varit aktiv i form av en popup-restaurang i allt från ett bord på gatan till mindre restauranger och caféer. Bland annat Love Coffee Roasters i Lund och Monkey Fist Tacos i Malmö.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Utanför Ramen/Johan Barrander (@utanforramen)

Det är ju inte precis som min nyfikenhet blir mindre i dessa former, så jag skrev till Johan att gärna hojta till när nästa pop-up blir av. Ungefär ett år senare var det dags, men inte i form av en popup utan med äran att få komma på besök hem till Johan själv. Spänningen var inget annat än olidlig för att få prova på hans veganska ramen.

Nyfiket står jag i köket och tittar på när Johan börjar fylla en skål med miso, buljong bestående av grönsak och dashi, vegetabiliskt fett, handgjorda rågnudlar och börja toppa med tofuskins, picklad rabarber, mayu- och sesamolja, picklade ägg och spenat. Redan innan jag smakat på skålen börjar jag inse att det här kommer bli något spektakulärt.

Upphällning av handgjorda rågnudlar

Och vid första slurpen så blir jag direkt lycklig inombords. Buljongen är rik på smak, djup, och balanserad. Nudlarna har en bra textur och storlek. De inlagda äggen är smakfulla samt perfekt textur. Tofuskinsen är söta och är överraskande gott och passar riktigt bra för en ramen-servering. Den picklade rabarbern ger en riklig, välsmakande skjuts av syrlighet och sötma samtidigt som mayu- och semsamoljan ger ytterligare en textur och djup.

Hela skålen är mycket väl komponerad, balanserad och tillagad. Dessutom med en unik twist i form av den picklade rabarbern. Att den dessutom är vegansk (ja, förutom de inlagda äggen då) är inget att underskatta heller. Snyggt jobbat, Johan!

Skönheten

Nu behöver vi bara hitta en lokal till Johan så han kan börja servera det här på heltid. För det är riktigt bra. Alla ska få möjlighet att få kunna prova på Johans ramen. Ryktet går att Johan planerar en popup redan innan sommaren, så jag rekommenderas ha utkik på hans Instagram för att inte missa när.

Stort tack för en trevlig kväll Johan med vänner för trevligt middagssällskap, och för fantastisk ramen. Ser fram emot kunna avnjuta den snart igen!

Kvällens Ramen-meny

Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award