Take Ramen

Stockholms nya ramenbar


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Stockholm verkligen flödar av bra ramen nuförtiden. Med populära restauranger som Totemo Ramen och Ai Ramen var det dags för en ny ramenbar att äntra scenen, och denna med ett namn inget mindre än Take Ramen och med en strävan efter den perfekta buljongen efter flertalet resor till Asien.

När du stiger in på Take Ramen får du känslan av att stiga in i egen liten värld. Ett krypin där ramen är i fokus, och med en tydlig inredning inspirerad av japansk minimalism som möter nordisk. Men det som fångar mig mest av allt är menyn. De serverar nämligen på menyn den hela graalen av ramen: Tonkotsu Ramen.

Vad är det som gör Tonkotsu Ramen så speciell? Kanske, för att den är svår och bemästra. Kanske, för att den tar riktigt lång tid att göra. Och det märks att man tar sin buljong på allvar, bara dagarna innan besöket hade man stängt igen restaurangen för finslipa buljongen lite till, för att hinna öppna igen lägligt till min ditresa.

Tonkotsu Ramen
En buljong på fläsk, blandad med sin egen tare. Toppad med chasu, marinerad menma, tång (noriblad?) salladslök och marinerat ägg. En allt för inte otraditionell innehållslista i en klassisk Tonkotsu Ramen. Men där buljongen alltid är det riktiga eldprovet.

Jag tittar på skålen med buljong, det här är ingen lättflytande historia – exakt så som det ska vara. En riktig Tonkotsu ska vara djup i smaken och ha en textur som mer påminner om olja än soppa. Detta på grund av collagenet som släpper efter fläskbenen kokats i buljongen under en längre tid, inte mindre än ett dygn.

Den första skeden åker in i gapet och låter det omfamna min gom. Mitt huvud för tankarna till en italienare som utbrister BELLISSIMO! av ren och skär matglädje. För det är exakt vad denna buljongen är. Man har lyckats fånga essensen av vad en Tonkotsu ska vara, och förmedla det i en bakgata i Stockholm. Vackert. Tillbehören och nudlarna hjälper till att dra upp detta till en hel måltid – men det är tydligt att det är buljongen som varit i fokus.

Slutsats

Take Ramen har troligtvis den bästa buljongen jag ätit på länge i form av Tonkotsu. Det är en tjock och krämig buljong som blir en helhetsupplevelse i sig. Jag kan se viss förbättringspotential för nudlarna, både i textur och smak. Men med en bra buljong på pappret ser jag ingen möjlighet att Take Ramen skulle ha potential att ta tronen över ramen i Stockholm.

Om Take Ramen

Adress: Gästrikegatan 2, 113 62 Stockholm
Hemsida: https://www.takeramen.com


Inlägget publicerat för 4 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award