Restaurang ÄNG

Hyperlokal matupplevelse av Hallands bästa


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

När köksmästare Filip Gemzell och restaurangchef Ann-Catrin Johansson lärde känna varandra på en krogverksamhet i Svalbard kom man över en möjlighet att driva en restaurang ute på en vingård i den halländska landsbygden. Detta var starten till vad som blev Restaurang ÄNG början av året.

En sak som gör Restaurang ÄNG extra unikt är bland annat det egensatta kravet att ingenting som inte är lokalt från Halland får hamna i köket, förutom just salt, peppar och socker. Någon som påverkas hela menyns utformning och val av råvaror.

Men ÄNG är så mycket mer än bara råvarorna och maten. Det är en helhetsupplevelse som bara fortsätter att ge sekunden man börjar närma sig och man inser att kvällens middag bland annat ska serveras i en borg med vacker utsikt mot hav och landskap.

Maten

Skogschampinjon & portabello från Hakaslätts
Hagbard från Hagarnas mejeri

Middagen börjar på bästa sätt, med en delikat liten rätt. Denna soppan på skogschampinjon och portabellosvamp är krämig, full av smak och bra sälta. En direkt favorit som gav mersmak.

Lamm från Ästad
Vildplockad svart trumpetsvamp från Halmstad
Gran från Ästad och rödlök från Okome
Pepparrot från Äng

Den andra rätten är inte bara rent visuellt intressant som serveras på hornen från de lokala lammen som rätten är gjord på. Fantastiskt god och intressant smakupplevelse med en typ av bubbligt krisp blandad med lammtartaren, samtidigt som en hint av behaglig beska från granskott framträder försiktigt.

Havskräfta från Buas kust
Grädde källsjö mejeri, Dill från Hägareds Gård
Barr från enbuske och rölika från Ästad

Havskräfta när den är som bäst. Fullkomligt fullproppad på smak med en bra sälta, samtidigt som den är ren i smaken. Med den kompletterande grädden på dill, barr och rölika kompletterades kräftan väl med en försiktig örtighet och syra utan att ta över.

Rökta Bua tomater
Juice på fermenterad organsa tomat
Grisspäck 6 mån

En riktig smakexplosion med hög syra som balanserades upp av söta tomater tillsammans med en ton av rökighet.

Gös från Tiraholm
Rödbladig fläder
Solaris vinägrett

Återigen inte bara en vacker servering, för mig även en ny typ av smakupplevelse. Genom isblocket fick gösen en fastare och mattare form. Smakmässigt en succé i gommen. Försiktigt balanserad med vinägrett på solarisdruva som har en tydlig fläderkaraktär, och går hand i hand med gösen. En klar favorit.

Grishals från Ragnarssons
Löv ångbakat bröd
Blåbärsris och enbärsbuske barr från Ästad

Detta lilla knyte blir som en svensk tolkning av en asiatisk Bao med ett fluffigt bröd packad med grishals. Det är köttigt, örtigt och med en försiktig kompletterande beska.

Surdegsbröd bakat på råg & vete från Limabacka Kvarn
Lamm från Ästad, Smör slaget i Äng
Sparris från Hägaredsgård

Vid anländande till Restaurang ÄNG stod kocken Filip och bakade brödet till vad som senare skulle bli del av denna rätt. En fin liten servering som går ut på att göra sig en egen liten macka på det mest lokala och fina att tillgå. Enkelt upplägg, samtidigt ett hantverk. Tillsammans med kompletterande liten rätt på sparris.

Märgben från Naturgården & gran från Ästad
Gulbeta & rödbeta från Ästad
Ängsyra och vildäpplen från Ästad

En spännande kombination av sött, syrligt och kallt i kombination med varm märg. Ett intressant sätt att kombinera två annars väldigt annorlunda typer av serveringar.

Buatomat & Svedjeråg från Linnarp
Morot från ÄNG & Hallands fläder
Örter från skog & örtskåp

En smakupplevelse som påbörjas med en sötma från tomat och viss syrlighet för att sakta bygga upp en hetta som varar för en kort stund innan den igen avtar på grund av en kyld, nästan isande, servering.

Grissida från Ragnarssons
Fermenterad skogschampinjon
Vildplockad trattkantarell från Rolfstorp
Ravioli på surdeg

Vill man få mig på fall, då är det här ett exemplariskt exempel på hur. En bra sälta på grissidan som badar i en form av umamipackad fond bland annat på fermenterad skogschampinjon. Raviolin på surdeg till var pricken över i:et för detta djupa hål av smaker.

– Ostvagn –
Hagarnas mejeri
Skogagårdsmejeri

Att få en inrullande vagn av ostar och delikatesser i sig till bordet är lyxigt nog, men vad ännu lyxigare när ostarna dessutom är lokala. Ostarna har en stor variation i sina smakprofiler, men en personlig krämig favorit var en krämig sådan som bokstavligen smälte lika mycket som jag smälte för den.

Nyklippt gräs från Ängen
Gröna jordgubbar från Vareborg
Yoghurt från Skrea

En riktigt fräsch efterrätt bestående av gräs, gröna jordgubbar och yoghurt. Den har en gräddig smak med en friskhet i samband med sötma. Rätten känns nästan lite av ett nordiskt exempel på en modern midsommar.

Havtorn från södra näs
Hö, gran & dinkel

Två små söta verk, den ena med en krispig och krämig textur med smak av hö, gran och dinkel medan den andra ord en textur som bokstavligen nästan smälter innan du hinner få in den i tungan, fullpackad med intensiv smak havtorn utan att vara för söt.

Slutsats

Ett besök hos Restaurang ÄNG är så mycket mer än en middag. Det är en gemytlig upplevelse som är en finstämd balans av hyperlokal nynordisk kreativ matlagning som får möta vacker servering, utmärkt dryckesparning och service i en miljö så olikt från allt annat man kan tänka sig.

Bara minuterna innan man börjar rulla in mot ÄNG och Ästad Vingård som restaurangen befinner sig på är som att transporteras till en helt annan plats där den vanliga vardagshetsen inte längre existerar. Hela upplevelsen tar en till en magisk värld av upplevelsegastronomi där allt fokus blir på maten och upplevelsen i ett harmonisk lugn.

Faktum med att det efter besöket tar starkt emot att åka tillbaka till storstadslivet, jag vill helst av allt bara stanna kvar och fortsätta uppleva Filips vackra och smakfulla rätter. För det här är helt enkelt en matupplevelse som känns djupt in i hjärtat.

Filip Gemzell med sin Sous-Chef, förberedandes en av kvällens rätter.

Sidnot: Restaurangen stod för middagen i utbyte för feedback på upplevelsen, men mitt skrivna ord för recensionen är obetalt och opåverkat eget. Läs mer om transparens kring recensioner

Om Restaurang ÄNG

Adress: Ästad Vingård, 432 77 Tvååker
Hemsida: https://restaurangang.se


Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award