Ramen-Ya

Ya-tack, jag vill ha ännu en skål!


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Efter Fee Fi Fo Fum stängde ner för lite mer än ett år sedan så har Ramen-Ya blivit det ensamt fokuserade stället att gå till i Göteborg när man vill ha en rykande het skål med ramen.

Hur står Ramen-Ya sig dock mot resterande nudelbarer i Sverige? Mycket bra skulle det komma att visa sig efter jag tog och gjorde ett besök och fick mitt ramen-beroende stillat under en resa till staden där alla, inte, heter Glenn.

Original ramen – chasu, skogsöron, vårlök och nori
Förväntningarna är skyhöga efter det goda rykte som Ramen-Ya har fått. På menyn finns flertalet olika ramen med olika buljonger att välja på. Jag satsar på originalet, som serveras med chasu (sidfläsk), skogsöron, vårlök och intressant nog nori. Varför det är intressant är för det inte är en traditionellt tillbehör till en originell ramen, vilket istället brukar serveras med sojamarinerade ägg.

Men när det kommer till smaken är det inget som sticker ut i hur en ramen ska vara, och det gör mig alldeles överlycklig. Jag har varit på jakt efter fantastisk ramen i Skandinavien, och Ramen-Ya står sig riktigt bra. Välkomponerade smaker, tjock och umamifylld buljong samt nudlar med en bra textur. Tack Ramen-Ya, det här behövde jag verkligen efter en rad mediokra ramen.

Slutsats

Hos Ramen-Ya hittar du antagligen Göteborgs bästa ramen, och den ligger även högt i skalan på resterande Sverige. De har hittat sin nisch i Göteborg, och gör det med bravur med sina välkomponerade skålar ramen och japanska tillbehör därtill som b.la sake.

Men smakar det, så kostar det. Hos Ramen-Ya får du nämligen hosta upp minst 160 riksdaler för en ramen, vilket är relativt högt i prisskalan även i jämförelse med Stockholm.

Vitlök serveras till ramen på Ramen-Ya, för att förstärka umami-smakerna

Om Ramen-Ya

Adress: Linnéplatsen 4, 413 10 Göteborg
Hemsida: https://ramenya.se


Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award