Amateur Malmoe

Hemmarestaurang med nivå


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

För ett tag sedan hörde hemmakocken Anna Nilsson som nyligen var med i Sveriges Mästerkock av sig till mig och och frågade om jag ville komma hem till henne och äta middag. Givetvis ville jag det. Anna driver nämligen hemmarestaurang under namnet Amateur Malmoe.

Serverades gjorde en 5 rätters-meny inkl. 2 amouse bouche, med andra ord aptitretare på franska. Även hembakat bröd med rökt smör samt saltat smör serverades precis innan måltidsfesten började.

Maten

Amuse bouche – pilgrimsmussla på flarn med ciderinfuserad carambole och yuzupärlor.

Med en otroligt vacker liten servering av amouse bouchen, ståendes på en liten hållare av keramik var denna lilla aptitretaren en fröjd både för ögat och för magen. En fräschör från den ciderinfuserade carambolen med yuzupärlor, en lätt krispighet från flarnet och den distinkta smaken av pilgrimsmussla gjorde detta till ett spännande litet smakprov.

 

Ljummen svampsallad med gravad äggula, tryffel, svart vitlöksketchup och parmesanskum
En mycket trevlig liten sallad bestående av svamp, tryffel och ett fint skum baserat på parmesan och svart vitlöksketchup samt gravad äggula.

Den gravade äggulan var en helt ny upplevelse för mig, som hade en seg gummiliknande konsistens. Än idag kan jag tänka på denna lilla detalj som gett mig inblick till en helt ny smak av vad ägg kan se ut och smaka. Intressant, och kreativt!

 

Djävulsmarinerad couscous och havtornsglaserad hummerstjärt med kyld smöremulsion
Den marinerade couscousen och hummerstjärten glaserad med havtorn hade en liten hetta i sig men som inte tog över för mycket. Den balanserades väl och tillsammans med den kylda smöremulsionen och gick väl ihop.

Mycket smak, olika texturer och välbalanserade detaljer som passar mycket väl ihop.

 

Lågtempererad kronhjortsfilé med mandelpotatis och körsbärssås
Den fina rosa kronhjortsfilén som blivit lågtempererad, och till och med skjuten av Annas egna släkting, serverades med en kräm på mandelpotatis, en mustig och god körsbärsås tillsammans med krisp från friterade potatisstrimlor.

Krispighet, sötma med härliga toner av körsbär från såsen och en trevlig viltsmak från kronhjortsfilén gjorde det till en mustig upplevelse med olika smaker.

 

Amuse bouche – 20 timmar sockerbakad tomat med rispapper och tomatpulver.
Ytterligare en vacker samt god aptitretare. Denna gång i form av en liten cocktail-tomat som blivit sockerbakad under 20 timmar, tillsammans med krispigt rispapper till serverad på en sked i matchande färg.

Den lilla rätten hade en tydlig härlig sötma och tomatsmak som nästan drar lite på desserthållet, och tillsammans med rispappret får man både sötma, krispighet och en intensiv god smak tomatsmak.

 

Rabarberglass med jordgubbssås och karamelliserad vit choklad
I en tallrik badade en Rabarberglass tillsammans med en härlig lagom söt jordubbsås med mycket smak, som med den karamelliserade vita chokladen fick en mörkare ton med en lite annorlunda fudge-liknande textur. Självklart med lite guld på toppen, dessutom!

 

Pralin med mjölkchokladganache och tonkaböna
En hemmagjord fin liten pralin serverad i en liten öppningsbar ask gjord på tonkaböna som har en söt och lite underton av rökighet i sin smak samt mjölkchokladsganache. Detta tillsammans med en kopp kaffe. Ett perfekt avslut på en trevlig kväll av gastronomiska matupplevelser!

Slutsats

Anna – stort tack för en trevlig kväll! Du är mycket duktig, och det var en fröjd att komma hem på middag hos dig, och uppleva dina smakkombinationer och kreativitet i köket.

Ni andra – Jag kan varmt rekommendera er att göra ett besök!

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award