Hija De Sanchez

Rosio Sanchez tacoställe


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Bakgrunden till Hija de Sanchez är helt klart en intressant berättelse. Ägaren, Rosio Sanchez, jobbade tidigare på Noma i Köpenhamn som konditor.

Under en resa till Mexico med Noma-gänget för att starta en pop-up restaurang verkar något ha väckts till liv när man ser på serien Ugly Delicious för Rosio att utforska matkulturen mer där hennes generationer tidigare kommer ifrån. Kort därefter öppnar Rosio ”Hija de Sanchez”, ett tacoställe som inte bara bara blivit väldigt populärt i Köpenhamn men även med ett starkt rykte utanför staden för vallfärdande av fantastiska tacos.

Man har nu två filialer, originalrestaurangen i Kødbyn och en vid saluhallen ”Torvehallerne”. Vid besökstillfället var det den senare jag tittade förbi.

Fresh Cheese / Carne Asada / Barbacoa
3 tacos, tre olika upplevelser. En taco med grillad biff, en annan med långkokad sådan. Slutligen en med färskost.

Något som gör helhetsupplevelsen fantastisk här är framförallt de nygjorda tortillabröden som görs direkt på plats på majsbaserat mjöl, vilket troligtvis är Maseca. Direkt kommer den tydliga doften som påminner om Sassafrass-ört, som jag så ofta förknippar autentisk mexikansk mat med. Då inte heller bara i maten, men även i den mexikanska läsken Jarritos jag beställde till.

Smakerna på de olika tacosen är enkla, tydliga och båda köttvarianterna är bra i sin kryddning. De är är fullkomligt toppade med koriander vilket glädjer mig som älskar örten, och tillför en örtig, färsk och fräsch smak till upplevelsen, speciellt efter de blivit duschade av syrliga saften från en färsk limeskiva.

Slutsats

Du lär inte få mer färska och nygjorda tortillas till din upplevelse än på Hija de Sanchez, utrullande direkt på plats. Smakerna sitter, samtidigt känner jag att jag vill återkomma till originalrestaurangen i Kødbyn för att få en helhetsupplevelse som motsvarar det höga betyg som gör att folk vallfärdar hit mer än utanför Köpenhamn.

Missförstå mig inte, det är mycket goda tacos. Men jag är helt säker på att Rosio har några smakkombinationer upp för rockärmen så bra att det får mig vilja bli en heligt återkommande stammis till tacokyrkan, så som det för många andra ryktesfullt blivit.

Om Hija De Sanchez

Adress: Torvehallerne - Frederiksborggade 21, 1360 København, Danmark
Hemsida: http://www.hijadesanchez.dk


Inlägget publicerat för 5 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award