Scones

Så gör du den brittiska klassikern


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Finns det något enklare och bättre sätt att få en brittisk känsla på frullen än med hemmagjorda scones, lemon curd, och en kopp svart te till? Tror knappt det. Busenkelt att göra är det också, och allt du behöver är några få basvaror som du troligen redan har dammandes i ditt skafferi.

Har du inte gjort scones tidigare, varmt välkommen in till en helt ny värld av möjligheter för enkel kreativitet.

Vad du behöver (för 1 scone, som räcker till två)

  • 1tsk bakpulver
  • 2dl vetemjöl
  • 1dl mjölk
  • 25g smör (eller 1/4 dl)
  • 1krm salt

Bonus!

Hacka upp lite choklad och ha med i när du gör smeten, så får du ett par riktigt goda och annorlunda scones med små smälta fläckar av choklad. Du kan även prova ha i olika former av bär som blåbär och hallon. Skitgott! Men kanske inte alla på samma gång…

Så gör du

  1. Sätt igång ugnen på 250 grader på över- och undervärme.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål, rör runt. Se till smöret blir fördelat väl.
  3. tryck ihop som en boll, och pressa ut på en plåt. Skär formen av ett kors med kniv ovanpå för lättare dela sconesen i efterhand.
  4. Sätt in plåten i ugn, och låt stå lite över 10 minuter. Eller tills den har fått en fin skorpa.
  5. Ta ut, dela, och mumsa! Jag gillar äta mina med smör och lemon curd.

Inlägget publicerat för 3 år sedan.



Kommentarer

Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Burgarnatten Falafelfestivalen International Falafel Award FikAW