Mustprovning på Folk Mat & Möten

Under Skåne Innovation Week


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Under Skånes egna innovationsvecka, Skåne Innovation Week passade Smaka på Skåne på att arrangera en mustprovning med sitt nya projekt Pilot Dryck. På plats var allt från matbloggare (bl.a. undertecknad, såklart) foodies och andra som jobbar inom mat med event och restaurang.

På plats var Titti Qvarnström, sommelier Mikael Adolfson från Kiviks Musteri samt Elisabeth Knöppel, prisvinnare i Must-SM från Rörumsro Frukt & Must som berättade hur hon gör sin must.

Titti berättade från restaurangens håll om vad man önskar ur ett restaurangperspektiv, vilket var en tydlig efterfrågan efter mer extrema muster med till exempel syrlighet eller bitterhet, mer än de mer klassiska söta, för att kunna vara mer kreativ i kombination av must till mat.

Serverades gjordes 10 olika muster med väldigt olika karaktär. Allt från syrligt och sött, till grumligt och färgglatt, samt till och med en mousserande variant.

1. Englamust Ingrid-Marie Ekologisk Ofiltrerad
2. Rörumsro Äppelmust – Katja & James Grieve
3. Rörumsro Äppelmust – Gårdens Vinteräpplen
4. Bad Apples ”Class of 17”
5. Englamust Kärlek
6. Maglehem n:o 4
7. Karakås äppelmust Belle de Boskoop & Cox Orange
8. Sövde Musteri Renpressad Pigeonette
9. Tosterup Verjus
10. Kiviks Musteri Mousserande Äppelmust (Årets skörd, ekologisk)

Mustprovningen var en mycket trevlig upplevelse och gav goda insikter i på hur en must kan smaka – och det är långt ifrån vad man är van vid i dagligvaruutbudet som existerar.

Just de musterna med bl.a syrlighet provsmakades bland annat, och som en som personligen verkligen gillar syrlighet kan jag verkligen se hur musten är på väldigt lovande bana till mer än just en enklare måltidsdryck. Mikael från Kiviks Musteri berättade att man redan nu ser en dubbel omsättning inom mustvärlden varje år.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award