MovEat Skanör-Falsterbo Vår 2019

Matvandring i Skånes harmoniska utkant


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Återigen tar jag min kamera och åker på en getaway i Skanör-Falsterbo för att äta mat. Det är verkligen något speciellt med denna del av Skåne. Framförallt lugnet och den harmoniska naturen, som blir en del av upplevelsen i denna upplaga av MovEat, bort från stadslivets puls och rätt in med harmoni i hjärtat.

Som vanligt fanns det några extra intressanta godbitar ta med sig från denna Moveat som inspiration, men om det var något jag verkligen njöt av i dagens hetta så var det desserterna som verkligen föll mig i smaken.

Maten

Skanörs Gästgifvaregård

Skånsk gås. & vit sparris med ramslök
Skanörs Gästgifvaregård brukar alltid vid besök i Skanör-Falsterbo ha något gott att bjuda på. Så även denna gång. Gås med mycket smak, och med passande tillbehör. Dessutom trevlig textur från friterade varianten på gås som var en del av rätten.

Lindas Fingermat

Churros med ekologisk kanel från Nationalparken Kerinci Seblat med Chokladsås på Azuca med het smak av tequila, kanel och chipotle
Linda på Lindas Fingermat är helt klart en av favoriterna i Skanör-Falsterbo. Denna gång serverades hennes frasiga churros med fantastiskt god chokladsås gjord på drycken Azuca med smak av chipotle och tequila, vilket funkade bra tillsammans med den lena mörka chokladsmaken.

Stationen i Skanör

Puré på sötpotatis och kikärtor Sofritto, vegansk mayo, friterad morot samt rödbetsskott
Rätten hos Stationen var en färgglad liten kreation med textur, sötma och övergripande smak. Funkade bra i sin portion av ett smakprov, hade gärna sett en helhetsverkan av den med kompletterande tillbehör.

Falsterbo Strandbad – Susanna Bill

Knaprig ekologisk broccoli, röda linser med rabarbervinägrett.
Syrlig kräm på groddad svensk ekologisk ärta, vildplockad kirskål.
Havsaltrostade pumpakärnor och irländsk dulsealg.

Falsterbo Strandbad fick under denna gång gästspel av Susanna Bill vilket var ett kul inslag. Rätten med fokus på grönt, och packat av smak. Rätten dansade försiktigt mellan sälta och syrlighet samtidigt som den behöll sin övergripande gröna smakfräschör.

Mitten Café & Poke Bowl

Spicy beef poke bowl
Liten kul twist på en Poke Bowl som traditionellt har rå fisk som bas. Huruvida om det då fortfarande blir en Poké Bowl i denna form överlåter jag till Hawaiianerna att bestämma. Den kryddiga biffen tillsammans med vad som drog mot chili-mayo funkade smakmässigt bra som helhet med riset.

Basilico

Pasta con pollo al pesto
Pasta, kyckling och pesto kan aldrig gå fel och har länge varit en enkel favorit att tillaga för mig personligen. Toppat med lite parmesan, enkelt och gott.

Strandhytten vid Badhytten

Aldos svarta mjukglass gjort på bränd kokos och nötter med vanlig- och gräddsmak med sesamfrö
Aldo, Aldo. Vilken smakmagi du skapat. En fantastisk glass som har allt man vill ha. Smakdjup, krämig och lagom söt och med unik smak av bland annat bränd kokos och nötter. Denna glass hade jag kunnat äta hästmängder av!

Café och Hotell Spelabäcken

Räk & lax smörgåstårta med syltad fänkål, grönkål, rädisa och smårgåskrasse
Smörgåstårta har genom åren ofta inte varit en av mina favoriträtter – förutom när de är välgjorda som denna. Mycket olika smaker och texturer, samt en matig sådan. Så mycket mer till det än bara majonnäs och vitt bröd.

J Persson

Ekologisk röd Gazpachosoppa med bröd
Hos J Persson serverades en kall gazpacho med krispig grön selleri som både gav en mycket passande textur till men också en behaglig bitterhet som passade med den söta smaken av tomat.

Museikiosken

Somrig sallad med varmrökt lax och örtdressing
En promenad ner med bara ett stenkast till havet traskar man förbi Museikiosken. Här serverade man en varmrökt lax med dressing. Varmrökt lax går alltid ner, även om jag gärna sett vad man mer kunnat göra för kreativ kombination med den.

Inlägget publicerat för 5 år sedan.



Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award