Madamilen Helsingborg 10 mars 2018

En tågresa uppåt för mat


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 10 mars åkte jag upp till Helsingborg för att gå Madamilen. Och vilken trevlig runda det blev, med promenadsällskap av Lotta och Malin som arrangerat rundan, och deras matvänner. Det ser jag fram emot en repris på inom kort igen!

Bonasera

Friterad krockett på charkuterier, örter & parmesan med tryffeldipp

Hos Bonasera serverades i en liten fin skål en friterad krockett med tryffeldipp, sprinklad med parmesan och örter. En mustig liten rätt med trevlig krisp. Ostigt, krispigt och tryffel. Vad är det att inte gilla?

Hallen

Chili med en myntadressing

En sådär precis alldeles lagom Chili. Inte för stark, inte för svag. Precis sådär lagom att hettan känns av, men som mildas balanserat upp av den fräscha myntadressingen som var till. Det krispiga tunnbrödet till passade ihop fint, och även om det kanske inte var så lätt använda för ta upp chilin med just, så var det bra kombinerat.

Baricca

Gazpaccio på rostade tomater, marinerade räkor, currykrisp & aoili

En helt fantastisk gazpaccio, och en av de godaste jag smakat på ett bra tag. Den hade en krämig och härlig smak av tomat, som i sin tur var rostade. Currykrispen gjorde en perfekt crunch som passade bra tillsammans med smaken av de marinerade räkorna och mustigheten.

Ch. Fôret

Syrad spetskål, rilette på confiterat anklår och tuppleverpastej

Rätten hade en tydlig syrlighet av den syrade spetskålen som även gav en trevlig krispighet. Det tillsammans med ruletten som hade en viss mustighet som får en skön balans med just krispet och syrligheten, den bryter av bra.

Matkooperativet i Helsingborg

En svensk version på bahn mi. Lokalproducerad salsiccia på nötkött i surdegsbaguette, med lokal senap och äkta surkål från Malmö

Hos Matkooperativet, som drivs av helt fristående folk på sin fritid (därav namnet) serverades en surdegsbaguette med surkål, salsiccia och komplementär senap och lite av den vackra oxalisörten. En mättande liten rätt, med syrlighet och rustik smak.

Restaurang Creo

Sotad laxtartar med en ”satt” lökkräm, ”lakritskaviar”, picklad lök och saltrostad mandel

En fräsch laxtartar med nötiga och syrliga smaker, tillsammans med den spännande kombinationen lakritskaviar. Tillsammans med en lökkräm i botten hade den lite små lätta inslag av olika smakupplevelser, men som inte tog över varandra.

Chocolatte

Valfri pralin – Kaffe 2.0

Chocolatte gör ju grymma praliner, så är det bara. Min personliga favorit är deras Mojito, men denna gång hade man Kaffe 2.0. Som en kaffeälskare kan man helt enkelt inte säga nej. Tur det, det var en riktigt god pralin med mycket kaffesmak och med krämighet.

Lakritsboden

5 Favoriter från butiken: Thorntons toffee, Lakritskorv, Saltlakritsmandel med choklad, Hård saltlakrits med blodapelsinsmak, Johan Bülow Limited edition påsk

1. Lakritskorv: God, med väldigt svag hint av lakrits. Tar inte över, lagom underton.
2. Thorntons toffee: Supergod! Mycket smak, lite ”rökig”. Skön sötma och textur.
3. Johan Bülow Påsk: God, hint av lakrits och lagom sötma utan att ta över för mycket.
4. Saltlakritsmandel: Bra kombination!. Mycket saltlakrits och lite nötig crunch.
5. Saltlakrits med blodapelsin: Skön kombination med blodapelsin och saltlakritsen, och lagom storlek.

Tikal

Spicy chorizotaquito på nachochips. Friterade padrones med chili och örter

En lagom kryddstark taquito på ett varmt och lätt krispigt tortillabröd. Chorizon tillsammans med örterna och chilin var väl balanserade och hade både lite krisp, kryddighet och fräschör.

Redimat

Handskalade räkor med sikrom på toast med rödlök, gräddfil och citron

En klassisk liten toast skagen. Rödlök, gräddfil, räkor, toast och rom med citron att pressa över. Så enkelt, så gott. Fräschör, krisp och smak av havet gör denna klassiker till just en klassiker som aldrig kan gå fel.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award