Madamilen Malmö 1 september 2018

En smak av Malmö


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Madamilen är tillbaka, och denna gång med en riktigt trevlig lista av restauranger, allt beståendes av delikatessbutiker, fine-dining och fik. Det bjöds på allt från Paella och råbiff till glass och tartaletter. En god variation, och kanske en av de mest välsmakande Madamilar hittills!

Folk, Mat & Möten

Blomkål, smör, örter och abborre

Första stoppet gjordes hos Folk Mat & Möten. Där en assiett beståendes av en väl tillagad abborre med en härlig smak av karamelliserat smör till, fräschör från örter och en krämig blomkålspuré. Rättens beståndsdelar ackompanjerade varandra väl och det karamelliserade smöret satte rättens olika smaker på plats med en fin sötma.

Ola & Ko

Lågtempererad skånsk rostbiff med klassiska tillbehör

Hos Ola & Ko serverades rostbiff med tillbehör beståendes av en kryddig dressing och vad av vad som smakade blomkål. Rätten serverades genomgående sval och rostbiffen i sig hade en tydlig och god smak.

Den sötkryddiga dressingen ovanpå var en bra kombination till som inte tog över för mycket i smaken, men gav en viss kryddighet och krämighet till smakprovet, vilket var ett smart drag då rostbiffen ändå väl är smakprovets fokus.

Ost & Vänner

Getlactique på baguette med franskt smör i två variationer, söt & salt. Dels toppad med vår egen äppelgele och dels med kapris från Oro del Desierto.

Ost & Vänner precis dörr i dörr med tidigare restaurang serverade två baguetteskivor med getlactique och franskt smör. Båda krämiga och den ena med en härlig sötma tillsammans med fruktighet från äppelgelén, och den andra med kapris som istället hade en hög sälta.

Det var stor smakskillnad på de två olika skivorna, vilket verkligen visade hur ostens intressanta egenskaper att skilja beroende på vilket tillbehör den serverades med.

Delikatessen

Paella från Paellakungen

Delikatessen hade denna dag bjudit in Paellakungen att servera just Paella, direkt från en stor panna utomhus. En mustig och lagom kryddig smak med god kombination av stekta grönsaker, kyckling och musslor som fick en känna ett uns av sommar även fast solen var bristande under dagen.

Patisserie David

Hallonmacaron, mini chokladtartalette samt mini citrontartalette

Hos Patisserie David var det inte bara en, utan tre olika små desserter att prova. Det som var extra tydligt med alla tre desserterna var hur intensiva och balanserade smaker alla av dem hade, utan att smaka för söta vilket de ofta kan göra.

Dels serverades bland annat en chokladtartalette med en intensiv chokladsmak som till en kaffe hade suttit som en smäck, en krämig och härligt söt citrontartalette med en liten italiensk bränd maräng på samt en mjuk och krispig hallonmacaron med en tydlig smak av hallon, utan att bli för söt.

Västra Station

Boeuf Bourguignon på shortribs med smörstekta champinjoner, rökt sidfläsk & potatispuré

Är det en av få rätter jag kan gå på knäna för att äta så är det en riktigt bra Boeuf Bourguignon med ett skönt djup av underton av tanniner från rödvin i smaken, och med kött som bara smälter i munnen och med viss sälta från bacon, speciellt under en kall höst- eller vinterdag.

Västra station serverade just det, tillsammans med en potatispuré. Jag blev inte besviken av smakprovet på Västra Station, köttet som var på short ribs var mjukt och smakrikt och rätten fick en syrlighet från syltkök. Men jag kan ändå inte låta bli att drömma mig bort en stund till min mors Boeuf Bourgignon med den där extra djupa smakupplevelsen…

Lokal 17

Råbiff ”Lokal 17” – Äppelcidergelé, dragoncréme, fläderkapris, friterad schalottenlök, krispigt kycklingskinn, lagrad herrgård + pepparrot

En av mina favoritrestauranger i Malmö, Lokal 17, som drivs av Daniel Pembert och Tomas Gustafsson serverade sin egen variant på råbiff under Madamilen. Syrlighet och sötma, sälta var några av delarna man upplevde i rätten tillsammans med krispiga texturer i form av den friterade schalottenlöken och kycklingskinnet och krämighet från dragoncremén.

Det är inte allt för ofta jag verkligen blir exalterad över valda tillbehör till serverad råbiff, men Lokal 17 fortsätter imponera på mig. Här fanns väl utvalda detaljer där varenda en tillförde en unik smak där alla av dem dansade på tungan i en harmoni tillsammans.

Poms Mackor

Reuben Sandwich på ljust rågbröd, vår egna pastrami på oxbringa, surkål, appenzeller ost, thousand island dressing och saltgurka

En av Poms signaturmackor är såklart den klassiska Reuben Sandwich. Det som utmärkte det för mig denna gång är hur de blivit bättre på hanteringen av brödet. Vid tidigare tillfällen kan den ha varit lite för krispig, i detta fall var den härligt fluffigt och smörigt.

Detta med sälta från pastrami och appenzellerost, syrlighet från surkål och saltgurka samt krämighet och viss sötma från thousand island-dressingen gjorde smakprovet som en välbalanserad smakupplevelse jag gärna tagit och ätit mer av, om det inte vore för alla andra rätter kvar att prova.

Favvo Glass

Valfri kula av dagens färskrörda utbud. Smakrik glass eller krämig vegansk sorbet.

En valfri kula var alternativet hos Favvo Glass, vilket inte är den lättaste uppgiften välja bland. De har en bra uppsättning mycket goda glassar. Deras chokladglass lockade mina smaksinnen redan i förväg, men när jag fick synen på deras blodapelsin- och passionfruktssorbet kunde jag inte låta bli att prova den. Och det var ett bra val.

Blodapelsin- och passionfruktssorbeten var krämig med intensiv fruktig smak och med en balanserad sötma. En av sommarens favorit bland glassar jag provat i år. Passa på att prova en kula på Malmö Saluhall medan den finns kvar!

Cacaofoni

Praliner – Havssalt och hallon

Hos Cacaofoni verkade det serveras lite olika praliner till olika besökare. De som hamnade på min söta lilla tallrik var dock en pralin med smak av saltlakrits, och en annan med smak av hallon.

Saltlakritsvarianten hade en krämig insida och en intensiv smak av välbalanserad saltlakrits, som förstärktes på ett härligt sätt med en krispig textur av vad som påminde i smaken om havssalt.

Hallonvarianten hade en helt annan variant av kompaktare gelétextur som var en oväntad och god smakupplevelse, som gick ihop fantastiskt bra med chokladsmaken som omslöt pralinen.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award