Madamilen Skanör Falsterbo 12 maj 2018

Roadtrip för mat!


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Skanör Falsterbo är något jag inte besöker så ofta, speciellt heller inte för att just äta mat. Så då är det ju ett toppenfälle att slå två flugor i en smäll! Så efter en lagom lång bussresa ner började jag frossa i mig i mat som hade mycket fräschör och andades aningen midsommar och sommar generellt.

Café Spelabäcken

Gravad tilapia med rödlök, dill & creme fraiche

En mycket god tilapia! Serverades alltigenom kall och hade fräschör från dillen samt med en len krämighet och viss sälta från creme fraichen med lite avbrott från rödlöken som gav en passande smakskjuts till. Allt igenom kändes som midsommar-paletter med potatisen och krispiga knäckebrödet, men med en twist från den klassiska matjesillen.

Skanörs Gästis

Matjessill med rädisor, vit sparris, gräslök och brynt smör

Med stor och påtaglig smak av midsommar serverades matjesill med en botten på potatis, tillsammans med brynt smör, vit sparros och med fräschör från rädisor och gräslök. Maten fick lite olika smakupplevelser desto längre ner man kom med både kalla och varma ingredienser mot botten.

Fint tillägg med det brynta smöret till matjesillen och potatisen som band ihop smakerna trots temperaturskillnaderna.

Skanörs Fiskrögeri

Rögeriets varmrökta lax med pocherat ägg & soppa på skånsk grön sparris

Soppan på grön sparris var mustig och balanserad i smaken. Den varmrökta laxen gav en härlig sälta som kompletterade väl med soppans distinkta smak av den gröna sparrisen. Ett pocherat ägg i gav ytterligare krämighet till rätten. Personligen tycker jag soppan och sparrisen i sig hade kunnat räcka, då de kompletterande varandra så väl ihop.

Lindas Fingermat

Cesarsallad a la Lindas Fingermat

Vilken kul och god twist på en Ceasarsallad. Restaurangen i sig heter ju Lindas Fingermat och det här var ett trevligt sätt att äta den på. I ett stort krispigt blad sallad med innehållet fyllt i den. Lika genialisk twist som enkelt gott. Fräscht, dessutom.

Da Aldo

Blodapelsinsorbet på ekologiska apelsiner från Sicilien med ingefära & chili

Mycket god sorbet med fräsch smak av blodapelsin. Liten smakkick från ingefäran och chilin, men fortfarande väldigt lagom balanserad och ligger mest i bakgrunden och kompletterar än tar över smakmässigt.

Ministrut med naturell krämsmak doppad i smaksatt choklad och dekorerad

Världens sötaste lilla glass? Det skulle jag allt säga iallafall! God och krämig inunt, med en smak av choklad och med ett krisp ovanpå som gav en trevlig textur till.

Lakritsen i sig gjord på lakrits från Amarelli i Kalabrien med ett chokladöverdrag smaksatt med citron

En liten söt glasspralin. Mycket god, söt samt tydlig lakritssmak som passar väldigt bra med det citron-smaksatta överdraget gjort på vit choklad. Båda balanserade utan att någon tar över utan bara kompletterar.

Stationen i Skanör

Rilette på Ibericogris, rökt jordärtskockspuré, picklad gurka och syltad tomat

Den rökta jordärtskockspurén funkade bra tillsammans med riletten gjord på ibericogris. Den syltade tomaten blev en essentiell del i rätten som gav en sötma och viss syrlighet som kompletterande den rökta och krämiga purén med rilettens sälta mycket väl.

Basilico

Basilico con formaggio Taleggio

Hos Basilico serverades pasta i en sås med kyckling gjord på tallegioost, med ett basilikablad på. Ostsåsen passar bra till de rena smakerna av tillbehören, men jag hade nog önskat någon typ av syrlighet till rätten för att verkligen lyfta smakerna som kan komma fram.

Curry Nam Nam

Indisk currygryta

Serverades gjordes hos Curry Nam Nam en tikka masala baserad på kyckling. Jag har ätit hos Curry Nam Nam tidigare många gånger och jag tycker det är riktigt god smak på på deras tikka masala. Relativt söt är den dock. Men gott hur som haver. Serverades med ris och fluffigt och varmt naan-bröd till.

Strandbaden

Handgjorda praliner och tryfflar från Lina Veber på Veber Cake

Två stycken fina praliner serverades på Strandbaden. Den ena bland annat med passionsfrukt. Mycket goda och krämfyllda små praliner med fint mönster.

Falsterbo Resort

Nattbakad halstrad grissida med äpple & chilisalsa toppad med koriander på stenugnsbakat bröd

Rätten var välbalanserad och komponerad i smakerna. Den bakade grissidan hade mycket smak och med behaglig sälta. Äpple och chilisåsen passade riktigt bra till och gav en schysst sötma till rätten, som var lagom balanserad med sältan från grissidan.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award