Gästspel med Margarita Forés hos Folk Mat & Möten

Filippinska smaker med asiens bästa kvinnliga kock


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

I augusti fick jag ett mail med en inbjudan från filippinernas ambassadör Jocelyn Batoon-Garcia att komma och och äta på en kollaborationsmiddag framtagen av inga mindre än Margarita Forés (asiens bästa kvinnliga kock 2016) och Malmös kära Titti Qvarnström. Det tackar man bara inte nej till.

Så den 7’e september tog jag och min foodievän Sandra Palmqvist på Allt om Mat kompasset mot nyligen öppnade Folk, Mat och Möten där Titti huserar sin lunchrestaurang. (Se inlägg här om invigningen).

Det visade sig bli en extraordinärt trevlig kväll med fantastiskt god mat i en härlig familjär stämning. Så pass familjärt att det kändes snarare mer som en familjemiddag för matälskare.

En video från kvällen kommer inom kort att publiceras på min YouTube.
Om du inte vill missa videon, så rekommenderar jag att följa kontot.

Margarita Forés visar hur man gör den klassiska filipinska rätten Kinilaw
En skål med färdiggjord Kinilaw
Förbereder havskräftan
Titti Qvarnström är redo att ta ut maten till gästerna
Margaritas personal förbereder Shortrib Adobo
Sista detaljerna på varmrätten appliceras
Desserten nästan klar, bara en sak till…
Sådärja, redo att levereras!

Maten

Maten som serverades var en femrätters-meny bestående av allt från havskräfta, tonfisk, shortribs och bavaroise. Även ett par dessertbitar serverades  till kaffet.

Kinilaw med tonfisk – Fräsch liten aptitretare med syrlighet från vinäger och krispiga texturer med en viss sälta till.
Havskräfta, blomkål, brynt smör – Delikat med härligt nötigt toner från det brynta smöret och krispig textur till från blomkålen
Rostad pumpa, pinakbet, cashew – Nötigt, krämigt och intensiva smaker med en blandning av sötma och viss beska.
Short-rib Adobo – Fantastiskt tillagad och mör, med syrliga tillbehör av olika texturer, bland annat krispighet.
Risebavaroise, äpple, saffran – En krämig dessert med härlig sötma från nyplockade äpplen med ett frasigt flarn
Torkad mango, choklad, fudge och krispiga små cigarrbakverk. En härlig mix av sötsaker till kaffet med valmöjlighet till olika texturer och smaker.

En fantastisk kväll…

Jag vill tacka för inbjudan från Filippinernas ambassad och Titti med Folk, Mat och Möten samt till Margarita Forés och hennes gäng för en fantastisk kväll i gastronomins tecken som bjöd både på en unik smakupplevelse och inspiration.

Det är sådana här kvällar med maten, personerna, kärleken och stämningen som får mitt matintresse ta sig ner ännu djupare in i min själ.

Gruppbild!

Inlägget publicerat för 6 år sedan.



Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award