Mastio

Pizza tillagad med passion


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Sandra Mastio vann i Sveriges mästerkock 2015 och där hemma i sin trädgård byggde Sandra och hennes man Stefano sig en pizzaugn, vilken man körde pop-up restaurang med. Därefter började tankarna gro starkare, vilket ledde till att man öppnade pizzarestaurangen Mastio.

Nu har ryktet gått det är ännu en öppning på gång i Västra Hamnen, vilket nog är en bra idé. Succén med Mastio har redan varit en succé som får folk från hela Malmö att flockas vid den lilla restaurangen ute på Ön, på Limhamn, som Limhamnsborna själva säger.

På menyn finns det nya spännande kombinationer, men den jag har valt att göra en recension av denna gång är deras klassiker Maggan, med andra ord en Margherita, fast lite charmigt försvenskat.

Maggan – Margherita med San Marzano-tomater, fior di latte, buffelmozzarella och basilika
Jag tycker att Mastios Maggan är ett praktexempel på där råvaror och rätt metoder kan göra något fantastiskt, med väldigt få råvaror.

Låt oss börja med tomaterna, som har en intensiv söt och ett viss djup som får en känna att den här vill man bara helt enkelt inte toppa med tillbehör – man vill låta tomaterna tala för sig. Låt oss sedan gå in på degen, fluffig och en fantastisk skorpa. Härlig deformerad form och autentisk känsla med kanter penslade med olivolja för ytterligare en smakdimension.

Buffelmozzarellan och fior di latten då? Ja, även här märker du skillnad, och osten talar även här helt för sig själv. Glöm allt vad du upplevt på butiksköpt mozzarella på närmaste mathandlare – vad du finner på denna pizza är en helt annan produkt.

Om du på en lokal pizzarestaurang beställer en Margherita och får basilika på (vilket sig borde), så kan du räkna med att den är en garnityr. Här är den raka motsatsen, snarare en viktig fräsch komponent i hela smakupplägget, dessutom plockad färsk och närodlad samma morgon – och det smakar man. Den har en viss sötma och unik karaktär som går hand i hand med resten av pizzan.

Slutsats

Ska du besöka Mastio? Ja. Ska du äta pizza där? Ja. Det är värt den lilla resan till Ön oavsett var i Malmö du bor. Inte nog med att du får god pizza och en fin utsikt mot en brygga, du får också Sandra själv i egen hög person göra pizzor med passion och glöd lika varm som deras pizzaugn.

Om Mastio

Adress: Dragörkajen 1a, 216 12 Limhamn
Hemsida: http://mastio.se


Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award