Affogato

Italiensk dessert med glass och espresso


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Hur hanterar du den galet varma sommaren i år? Jag vet hur jag hanterar den iallafall, bland annat med iskaffe (recept) i mängder och den italienska desserten Affogato.

Affogato betyder på italiensk ”dränkt”, vilket är precis vad du kan förvänta dig av en Affogato då den görs genom att man tar en skopa vaniljglass och häller i en espresso. Hur gott låter inte det på en skala 1-5? Antagligen 11…

En affogato är superenkel att göra och hur du vill att den ska smaka beror lite på tillbehör eller typ av glass. Jag har alltid gillat den krämiga konsistensen av gräddglass med gammaldags vanilj som jag även använt i mitt recept på Ice Cream Float, som är en variant på läsk istället.

Så gör du

Nedanstående tycker jag blev ljuvligt balanserat i smak med en trevlig kombination av bitterhet, sötma och krämighet. Jag har tagit en dubbel espresso och två kulor istället för bara en av vardera, för det är sommar och allt. Förbered följande:

  • Ett fint glas (så du kan titta på ditt mästerverk blandas)
  • Dubbel espresso
  • 2 skopor glass (jag gillar gräddglass med gammaldags vanilj)
  • Lägg på glassen i ett glas eller i en valfri bägare, och häll därefter på din dubbel espresso. Titta sedan på medan glassen smälter och infuserar sig tillsammans med din espresso. När de har börjat beblanda sig och smälta ihop lite, så är det hög dags att ta en första tugga. Njut av din helt egna Affogato.

    Inlägget publicerat för 6 år sedan.    Kommentarer

    FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award