Iskaffe

Så gör du på rätt sätt


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Iskaffe, islatte eller Ispresso. Kalla det vad du vill, men här är mitt recept på iskaffe. En dryck som varit en personlig favorit i många år, speciellt på varma dagar och på morgonen när man behöver något uppiggande och som får en vakna till, bara av kylan i sig.

Vad du behöver

  • Espresso (Dubbel rekommenderas)
  • Mjölk
  • Is, stora kuber
  • Rörsocker eller kaffesirap (Vanilj rekommenderas)

Så gör du

  1. Gör en espresso
  2. Om rörsocker, häll i (en tesked rekommenderas), blanda med espresson så den löses upp.
  3. Häll i kall mjölk
  4. Släng i isbitarna
  5. Om du valt ha sirap istället för rörsocker, blanda i
  6. Rör om och smaka av.

Ordningen är mycket viktig. På instagram kan man ofta se espresson i sist. Jag tycker denna ordning är lite galen då espresson då smälter isen i onödan vilket gör den i sin tur vattnig. Bäst är även mjölk innan isen då den ger en medium-temperatur för isen att smälta i. Kör du rörsocker är det viktigt ha den med espresson först, så den i sin tur löses upp av värmen vilket är svårt med kyla.

Gillade du receptet eller har några tankar? Skriv gärna nedan.

Inlägget publicerat för 5 år sedan.



Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award