Madamilen Malmö 26 augusti 2017

En mil mad avklarad


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

26 augusti var jag på Madamilen, som går ut på att under en dag pröva på vad 10 restauranger har att erbjuda med smakprov av alla dess slag. I Madamilen besökt i Malmö var det allt från pizza, tartar till praliner och svart vinbärssorbet.

Jag blir verkligen så glad över dessa event, som ger en möjlighet att uppleva Malmö på ett väldigt intensivt sätt som får en att vilja gå tillbaka och utforska restaurangernas menyer mer.

Rundan bjöds på av Madamilen, men mina tankar och åsikter om deltagande restauranger är mina egna.

 

Far i Hatten

Pizza bianco -zucchini, lagrad getost & pistage

Grym pizza. Applåder. Detta var första stoppet inne i Folkets Park på Far i Hatten. Serverades gjorde en stenugnsbakad pizza med pistage, lagrad getost och zucchini. Den var verkligen en smakbomb som lekte med smaklökarna. Krämigt, knaprigt och väldigt intensiv smak som nästan drar åt citrus/vinäger hållet, en upplevd syra helt enkelt. Här måste jag komma hit igen och ta en hel pizza igen av samma sort!

Bouchon

Pommes Frites & Bearnaise – Gougère – Kycklingleverpaté & pickels på grillat levain

Efter en stunds väntetid, kom det in lite smått och gott från Bouchon. Dels ett krispigt rostat levainbröd med kycklingleverpaté och picklade rödlök. Blir i sig lite krämigt, syrligt och krispigt. Helt OK combo! Pommesen kändes lite väl ordinära för mig som fördjupat mig i gastronomisk snabbmat, men bearnaisesåsen smakade trevligt till. Gougère i sig påminde först till utseende om en nugget, men väl första tuggan visar det sig mer vara en smördeg.

Kombinationerna känns lite som en smak av lite allt möjligt – vilket i sig i är trevligt, men hade gärna kanske sett temat höll ihop lite mer då smakupplevelserna skiljde sig ganska stort.

Restaurang SMAK

Peti choux fylld med getost & rödlöksrelish, gräslök, timjan. Fänkålsgravad lax, syrlig gurka & dillkräm

Peti chouxen var mycket god. Kombinationen av getost och rödlöksrelishen gav den en krämig söt upplevelse, med lite fräschör från gräslöken och timjanen. Den andra rätten med syrlig gurka upplevdes inte syrlig i mitt tycke, men den fänkålsgravade laxen med dillkrämen ovanpå gav en genomgående ganska fräsch liten smakprov med hög fräschör.

Ost & Vänner

Mac’n’Cheese med hemlig ostblandning, persilja & frö-crunch

I en liten burk träder rigatoni-formad pasta fram lindad i en ostmassa som är krämig, får en bra crunch från fröna och lite fräschör från persiljan. Personligen har jag aldrig varit en makaronfantast, så Rigatoni i detta fall fungerade mycket fint. Fördelen med formen på rigatoni likt makaroner är att den fångar upp den krämiga ostsåsen som rinner igenom pastan och sätter sin prägel. Gott! Hade dock inte haft något emot även lite mer flytande konsistens på ostsåsen just för att få den där äkta Mac’n’ Cheese-känslan.

BrewDog Bar Malmö

Svensk högrevsburgare med molésås, lagrad cheddar, jalapeno chutney & koriander

En liten slider med högrev. Vad kan gå fel? Som grundare av sajten Allt om Burgare är det riktigt kul att titta förbi detta stället och se vad de gör för burgare, och den levererade i mitt tycke smakmässigt. Enda nackdelen är att såsen få burgaren glida runt ganska mycket så fort träpinnen dras ur burgaren.

För att vara en ölbar, så tycker jag de gjort ett bra jobb med sina sliders. Såsen var god och påminde aningen om en kombination av HP-sås och BBQ-sås, som funkar extremt väl med den lagrade cheddar vilket gör den både söt och krämig samtidigt som den får lite sting från jalapeno-chutneyn.

Rebell

Tartar på skånsk oxe med saltgurka, rågbrödssmulor, tryffelmajonäs & krasse

Rebell serverade sig en liten tartar, som hade bra smak och hade trevlig fräschör med krassen. För mig drog tryffelmajonäsen nästan lite åt dragonhållet, vilket funkar fint till tartaren då den får en liten syra i sig till smaken som är behaglig i kombination. Saltgurkan blev, i mitt tycke, lite autobahn på annat håll och gav lite för mycket syrlighet ensam, och tillsammans tar den över lite för mycket. Oavsett, ett trevligt stopp i en trevlig atmosfär med ett fint upplägg!

Ola & Ko

Chili på skånskt hängmörat högrev med kravmärkta bönor från Fagraslätt & chili från Landskrona

Ola & Ko serverade en chili på hängmörat högrev. Detta tycker jag de gjorde rätt i. Jag har inte varit en chili-fantast särskilt mycket genom mina dagar, men det är sådan här mat som redefinerar vad jag tänker om rätten. Högreven var riktigt mör, hade en bra sammansatt smak med bönorna tillsammans med en liten kittlande hetta som kommer mot slutet, och jag hade utan tvekan kunnat äta mer.

Mat- & Chokladstudion / Pastry by Joel Lindqvist

Svart vinbärssorbet med krispig choklad och kärnmjölk

Joel Lindqvist har gjort det igen. Senast jag besökte Joel Lindqvists lilla Mat & Chokladstudio fattade jag enormt tycke för en rätt med filmjölkssorbet och kompott på havtorn och morot. Denna gången var det en svartvinbärs-sorbet med krispig choklad och kärnmjölk och smak av dill. Joel imponerar i hur hans rätt hoppar på ens smaklökar med vad som känns som en efterrätt, men samtidigt tar in något så annorlunda som dill som tar en direkt in på mat.

Bra jobbat Joel, ser fram emot bli lika imponerad nästa gång som de andra två gångerna!

Lilla Kafferosteriet

”Svensk fika” – Etiopiskt kaffe med en kolasnitt

Det etiopiska kaffet hade en tydlig syrlighet och karaktär som var väldigt behaglig. Vissa bönor med syrlighet har lätt att det tar över, i detta fallet var det ett trevligt komplement. Lilla Kafferosteriet kan ju sitt kaffe, helt enkelt. Till det avnjöts en kolasnitt som var i sig inte var så krispig, men blev ett trevligt komplement till den syrliga kaffeupplevelsen.

Cacaofoni

”Delikata handgjorda praliner” – Havssalt/Lakrits + Jordgubb

Cacaofoni hade ett par små söta praliner som delades ut. En fylld med jordgubbscreme och en annan fylld med lakritscreme och svart havssalt. Den senare var fantastiskt god och uppskattades mycket bra av sällskapet. Nästan så man vill köpa med sig en bunte hem. Helt klart värt ett besök och pröva i deras mysiga lilla butik på både en solig eller regnig dag.

Inlägget publicerat för 7 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award