Madamilen Malmö 9 December 2017

Mat med jultema


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 9/12 var Madamilen tillbaka igen, men denna gången med temat ”Christmas Goodies”. I ett ganska så icke ännu juligt Malmö begav jag mig ut i kylan för att värma mig med soppor, grytor, burgare och lite mer varma rätter. Till och med så blev det lite glass. Sedärja! Maten finner du nedan.

Ingelsta Kalkon

Julmat på kalkon (julskinka, prinskorv, köttbulle) med julig cole slaw på rödkål, grönkål och tranbär

Det mest juliga smakprovet serverades på Ingelsta Kalkon i form av julskinka, prinskorv och köttbulle – allt gjort på kalkonkött. Coleslawen på rödkål, grönkål och tranbär gav en trevlig kombination med kalkonköttet med en liten syrlighet.

AB Småland

Bön- och blomkålssoppa med saffran och curry serverad med dinkelknäcke och marmelad från Börslyckegård.

Bön och blomkålssoppan hade en tydlig smak av blomkål och saffran samt curryn funkade väl ihop med detta. Soppan i sig var mustig och hade mycket smak, som tillsammans med frön serverade ovanpå fick lite crunch ihop. Istället för dinkelknäcket med marmelad serverades en baguette med en örtig olivolja iställetfrån Börslyckegård, som i sig dock var trevligt inslag till baguetten och gav den en extra nivå med örterna.

Gottelisa

Praliner och lakrits

Hos Gottelisa fick man sig en liten söt påse bestående av fyra stycken praliner. Dessa bestod av:

  • Vit pralin med citrontryffel som var söt, krämig och med choklad som tog över i slutet. Mild.
  • Ljus pralin med aprikos som hade en fyllig smak som smälte tillsammans med den vita chokladen i munnen.
  • En mörk pralin som var krämig, fyllig och hade en söt och god chokladig eftersmak som smakade mer som ljus choklad.
  • En knaprig lakritspralin bestående av smak med ingefära och sjögräs. Ingefäran tog dock över rätt stor del av smaken.

Ola & Ko

Fläskrilette på baguette med smakrik topping.

På en tunn skiva baguette serverades en fläskrilette tillsammans med en topping av marmelad bestående på karamelliserad lök som gav en kompletterande sötma som funkade bra med helheten och gav det där som behövdes för att fullända den. En smakrik och trevlig snitt.

Ost & Vänner

Blå kornblomst serverat på frökex med kakaonibs och kardemumma toppat med fikonmarmelad, flamberade fikon i Österlen VSOP samt salt mandelkross.

På Ost & vänner hade man en liten snitt bestående av osten ”Blå kornblomst” som i sig var väldigt mild och krämig i smaken. Tillsammans med fikonmarmeladen och det flamberade fikonet ovanpå med mandelkross blev den genomgående helheten väldigt bra. Det krispiga kexet tillsammans med osten gav en kombination av djup i smaken tillsammans med krämighet och krispighet.

In the Pink

Linsgryta med spenat, tomat, ingefära, vitlök, lök, garam masala, vegetarisk buljong toppas med mynta yoghurt.

En mycket god linsgryta med en mustig smak med den indiska kryddblandningen garam masala tillsammans med exempelvis tomat, ingefära, vitlök med mera. Syrligheten från yoghurten och fräschören från myntan gjorde att denna rättfick den där trevliga kicken för att fullända grytan tillsammans med sin mustighet.

Mat & chokladstudion/Pastry by Joel Lindqvist

Granskottsglass med grankräm, smul och italiensk maräng.

Igen, igen och återigen imponerar Joel med sina desserter. Här i form av en granskottsglass med grankräm och italiensk maräng smulad med choklad som är frisk och söt i smaken.. Och just det ja, lite granbarr ovanpå också. En riktigt fräsch dessert som är unik, och fångar en runda av att varandra i skogen och elda marshmallows vid en lägereld.

Lanthandeln på Malmö Saluhall

Tryffeldoftande blomkålscappucino med syltad svamp och sprödbakad spetskål.

Jag smakade denna nyligen på Malmö Saluhalls 1-årsfirande där jag blev mer än imponerad och förtjust i denna rätt. Med en kombination av mustighet, tillsammans med den syltade svampen (som denna gång var shiitakesvampar) och krispigheten från grönkålschipset är jag återigen lyrisk. Hade jag kunnat rekommendera någon att pröva en soppa i Malmö hade det varit denna. Synd nog är den inte ordinarie i huset… än?

För dig som undrar (Fått frågan nyligen) var Cappucino-biten kommer in, så är det inte att den innehåller kaffe, utan att den har skum.

Vigårda

Cheddar- och bacon burgarslider

En trevlig liten slider serverades hos vigårda med mycket köttsmak och ett krispigt bröd som höll ihop väl. Dock var burgaren i sig ganska hög och tomaten ganska bred, vilket gjorde den var lite svår att äta på ett enkelt sätt. Smakmässigt var den dock fin med den syran från syrade rödlöken och gurkan och sältan från baconskivan tillsammans med den smälta cheddarosten.

Restaurang KP

Vegansk julinspirerad soppa toppad med pumpakärnor, friterad grönkål och syrad rödlök.

En mustig soppa på morot som bas serverades rykande het (Ja, titta bara på bilden!) med en fräschör av lite grönt tillsammans med syrlighet från den syrade rödlöken. Toppad med lite pumpakärnor till var det både mustighet, lite crunch och syrlighet.

Favvo Glass Malmö Saluhall

Smakprov av juliga glassar – Pepparkaka

Några av glassarna de hade att locka med var Pepparkaka, saffran och glögg. Dessvärre var inte glöggvarianten riktigt redo, så jag la mitt val på deras pepparkaka. Så i efterhand var det inget dumt val ändå, glassen var riktigt bra. Den var krämig, hade en tydlig karaktär av pepparkaka och hade en lagom sötma och även lagom balanserad i nivån med vanilj. Julen må möjligtvis inte vara glassens stundande högtid, men denna kan vara värd att smaka ändå om du känner dig varmblodig.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award