Madamilen Malmö 10 Februari 2018

Mat med medelhavstema


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 10 februari 2018 gick Madamilen av stapeln med temat ”Mediterranean”. Givetvis var jag på plats och åt, tog bilder och dessutom förberett inför en kommande video. Denna runda var det en salig blandning av allt från antipasto, bakelser och pizza. Smaklökarna fick minst sagt jobba på högvarv allt från sött, krämigt, salt och syrligt.

Delikatessen på Holmgatan

Hummersoppa

Delikatessen på Holmgatan kan verkligen sin hummersoppa. Mycket smak, fräschör från dill, krämig och mustig smak av hummer med bitar av det dessutom. En duktigt bra aptitretare att börja dagen med en värmande touch i Malmös vinterkyla.

Vibliotek

Pinxto – boqueron, serranoskinka och karamelliserad lök

Smakade denna pinxton även på Vibliotek i höstas och var då lyrisk över komponeringen av sälta och sötma och även denna gång levererar denna pinxton.  Med en botten av karamelliserad lök som ger sötma toppad med boqueron och serrano som ger lite sälta ovanpå en baguetteskiva som tillför lite krispighet.

Bouchon

Croque monsieur, rödlökspickles, Bouchons oxtartare & endive

Hos Bouchon bjöds det på en salig blandning av mat uppdelat på två tallrikar. Den första bestod av oxtartar med endive uppfångad i ett krispigt salladsblad, stavar av rödlökspickles och pommes. Alla tre delarna i sig var det inget fel på i smaken. Pommesen hade en tydlig smak av potatis, picklade rödlöken en unik touch av något som nästan drar lite mot marsipan och skön twist med oxtartaren i krispigt salladsblad.

Jag hade personligen gärna önskat någon tydlighet i upplägget hur måltiden ska ätas på korrekt sätt för smakupplevelsen. Exempelvis om picklade rödlöken ska ätas separat eller i samband med något annat var inte jättetydligt i upplägget.

En sådan enkel rätt men ack så god. På tallriken en croque monsieur bestående av ost, skinka och stekt frasigt bröd. En riktig klassisk fransk rätt. Skinkan hade en trevlig sälta och osten en krämighet och distinkt tydlig smak som kramade ihop krispigheten med sältan och smaken av skinkan på ett ytterst smakfullt sätt.

Grekiska Kolgrillsbaren

Grillad fläskkarré, kycklingfilé och dolmades med tzatziki

På Grekiska Kolgrillsbaren serverades en bit grillad fläskkarré och kycklingfilé tillsammans med en bra klick tzatziki och en dolmades (risfylld vinbladsdolme) med vitlök. Smakerna tar en direkt ner mot en semesterresa ner till Grekland, det är ingen tvekan om saken. Och med dagens medelhavstema måste man säga att den ligger bra nära temat med kryddning och smaken av kolgrillat med vitlök.

Boulebar

Brandade med jordärtskockschips (Brandade är mandelpotatispure med lättrimmad torsk i)

Brandade var en intressant smakupplevelse. Vad som ser ut som en pure till större delen har en hint  av torsk som i samband med krämigheten från den mosade mandelpotatispuren funkar bra ihop smakmässigt. Ovanpå toppat med jordärtskockchips som är krispiga, fräscha och har en tydlig sötma som går väl ihop med brandaden.

Fredo’s Pizzagastronomia

Antipasto

Fredos är för mig, en dold pärla. Jag har tidigare bara åkt förbi denna nyöppnade restaurang vid Värnhem och funderat att göra en besök någon dag. Jag borde ha gjort det tidigare dock. Inte nog att upplägget är superfint, de har även generellt mycket bra priser och maten är fräsch och god. Exempelvis denna antipasto bestående av charkuterier, grillade grönsaker och parmesan ovanpå en bädd av ruccola ringlat med balsamico och olivolja.

Hedvigsdal

Vit pizza med vedugnsbakad rotselleri, lagrad herrgård, brynt smör och rapsfrön

Hedvigsdal är duktiga på sina pizzor, och återkommande är deras kreativa toppingar som sticker ut. Med vedugnsbakad rotselleri krämig och smakfull och med en vitt sötma, den lagrade herrgårdsosten som tillför krämighet och sälta, det brynta smöret som tillför underton av karamell. En annorlunda smak på pizza, men inget fel med det. Tvärtom. En god och kreativ smaksammansättning.

Pâtisserie David

Eclair, vanilj

Vid besöket fann man David i egen hög person själv stå och göra eclair inför förväntansfulla madamilare. Det fanns att välja på choklad och vanilj, jag prövade den senare. Och det ångrar jag inte heller. Mjukt bakverk med en fräsch och upplyftande vaniljkräm som inte alls var för söt utan kompletterade bakverket med en vanilj-touch och dimension av krämighet.

Coffee and Simple Pleasures

Raw, glutenfri chokladbrownie

Efter en ganska lång väntetid kom den glutenfria chokladbrownien fram. Den var lagom krämig och hade en mustig chokladsmak. Ovanpå var kross av vad jag upplevde som torkade hallon vilket tillförde en dimension av fruktighet till brownien som jag verkligen uppskattade. Kombinationen av hallon med choklad funkade fint i gommen.

Favvo Glass

Glass eller sorbet – Vaniljglass tahiti

Hos Favvo Glass fick man smaka på en valfri kula från deras kyl. Och en som fångade min blick var inget mindre än en vanijlglass med vaniljstång från tahiti, vilket räknas som platsen världens bästa vanilj tas fram. Att välja denna glassen visade sig vara ett bra val, för den var riktigt god. Den var lite åt sötare hållet, men krämigheten och djupet i vaniljsmaken gjorde att den inte smakade för söt.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award