Malmö Saluhalls 1-års firande

Mat och lite mer mat


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 11/11 firade Malmö Saluhall 1 år. Och för att fira detta hade man arrangerat ett 1-årskalas där man med biljett kunde gå runt och smaka rätter från provhandlarna i en trevlig stämning. Såklart på plats för att prova mat, men även för fira in Saluhallen.

Video

Maten


Pink Head Noodle Bar

Salladswrap med glasnudlar, bräserad tofu, sojapickade grönsaker och sesam

En fräsch kombination av glasnudlar, bräserad tofu med sojapickade grönsaker med lite sesam. Wrappad i ett salladsblad var detta en frisk upplevelse med djupare smaker. Salladsbladet i sig höll ihop rätten fint och med en krispighet som gav en trevlig dimension till upplevelsen.

Papi

Arancini med citronmajonäs och tillbehör

Vad är en Arancini? Jo det är en förträfflig friterad risboll. Detta med cisronmajonäs och lite andra tillbehör har den krispigheten, lite mustighet och en trevlig sötma som faktiskt får en vilja beställa in några till. Arancini är inte så vanligt än, men det känns som det är på ingång att bli mer – hoppas jag. Det är nämligen riktigt gott.

Limhamns Kött & Vilt

Bakad fläsksida med het coleslaw och surdegsbaguette

Den bakade fläsksidan hade en trevlig sälta och tillsammans med en syrlig coleslaw på en bit surdegsbaguette var det en trevlig kombination av sälta och syrlighet som fångades upp fint upp av ciabattan under och gav en trevlig krisp utöver coleslawens.

Falafel & Burgers

Liten Tryffel- och Gruyereburgare

En av mina favoritställen för burgare i Malmö är Falafel & Burgers. Varför? Helt enkelt på grund av det här. Saftigt, mycket smak på köttet och riktigt bra helt enkelt. Falafel & Burgers gör det igen med en trevlig kick av tryffel och gruyere.

Ostabengtsson

Chevre på rostat bröd med honung och rostade valnötter

En mycket god och krämig Chevre som tillsammans med honungen och det rostade brödet gick ihop väl tillsammans. Honungen i sig var väldigt fräsch och frisk, och lite annorlunda från honung jag är van vid.

Hedvigsdal

Vedugnsbakad pizza med crème fraiche, La Treccia mozzarella, svartkål från Hedvigsdal och skånsk alpost

Mycket goda smakkombinationer. Svårtkålen är fräsch och krispig och kombinationen av ostar ger en viss djup och sälta. Tillsammans med crème fraichen blir den mustig och håller ihopa smakerna väl med svartkålen. Enda jag kan sakna är en mer krispig botten som håller ihop mästerverket.

Poms Mackor

Minireuben klassisk

En söt liten minireuben med pastrami, surkål, picklad gurka som alla ger en trevlig syrlighet och sälta. En kombination som jag personligen gillar till en reuben är Frenchs senap, något de givetvis har på Poms. Med andra ord, missa inte dippa din Reuben i Frenchs på Poms!

Malmstens Fisk

Laxtartar med dragonmajonäs och rågbröd

En trevlig liten rätt med fräschör från laxen och med lite krisp från rågbröd. Tillsammans med en dragonmajonäs får den en liten punch som smälter samman fint laxen.

Holy Greens

Miniportioner av sallad, juice och shot

Holy Greens är mitt favoritställe för sallad. Och inte så konstigt varför, de gör bra sallader och fräscha juicer här enkelt. Här en liten sallad med kyckling, cocktailtomater, picklad rödlök och dressing tillsammans med svart råris och sallad. Mums. Juicen på gulbeta, citron, päron och ingefära var fräsch, fruktig och med lite bett i från ingefäran.

Saluhallens Lanthandel

Blomkålscappucino med syltade trattkantareller och grönkålschips

Det här är helt klart kvällens Wow!. Mustigheten från blomkålscappucinon tillsammans med de söta syltade trattkantarellerna och krispigheten från grönkålschipsen gjorde det här till en magisk succé. Och den är inte en ordinarie rätt att få här. Det måste vi få ändring på, det här är så bra!

Chocolatte

Praliner – Virgin Mojito & Kola med brynt smör

Chocolatte kan sina praliner. Båda pralinerna har ett tunt yttre lager choklad, fylld av härligheter. Till höger kola med brynt smör som var krämig och hade mycket smak av kola, och till vänster deras Virgin Mojito som bara smälter med en helt underbar smak av mojito. Som en sucker för både brynt smör och mojito är de här båda för mig. Men Mojito-pralinen är utanför denna värld.

Tea Junkie

Kuro sablé med chokladkräm toppad med en utsökt Senchakräm och havtornspinnar

Tillsammans med min bakelse-favorit Joel Lindqvist på Mat & Chokladstudion har man här gjort en trevlig liten bakelse som var mycket balanserad. En kombination av ett litet chokladkex tillsammans med krämigt från senchakrämen och havtornspinnen som gav ännu ett lager crunch och trevlig smak av havtorn.

Favvo Glass

Kokossorbet

Om man köper sorbet på glassbar är ofta något man är beredd på att få en isglass-konsistens på kulan. Vid första tuggan av kokossorbeten på Favvo Glass får man dock något annat. Istället får man en krämig historia som andas kokos, på riktigt. Ska bli kul pröva deras resterande glassortiment framöver.

St. Jakobs Stenugnsbageri

Nybakade saffransknyten

Hur bra kan ett saffransknyte skilja från ett annat saffransknyte? Ganska mycket, kan jag berätta. Detta knyte har en textur som är frasig på ytan som ger en trevlig dimension som känns ganska uppiggande. Vill du överraska farmor eller mormor med något annat i jul än en lussebulle? Bjussa då henne på en sådan här!

Inlägget publicerat för 7 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award