Uludag Cola

En turkisk godiscola


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Uludag (eller Uludağ som det egentligen heter) är en tillverkare från Turkiet som gjort drycker sedan 1930, och deras Uludag Cola är en av dessa produkter man säljer i sitt sortiment.

När man öppnar flaskan på Uludag Cola känner man direkt vad för sort av cola det är. Det är en mer åt igloo-glass hållet mer än kolanöt. Vid upphällning till glas skummar den mycket, dessvärre inser man ganska snabbt att det inte är en positiv sak. Dessvärre är det all kolsyra som bubblar bort.

På grund av detta så blir det lite olika upplevelser vid drickande ur flaska och glas. Vid drickande ur flaskan så upplever man en lagom kolsyra medan ur glas ingen kolsyra alls. Vad som är gemensamt i båda fallen är att det påminner om just Malaco Colaflaskor i smaken, ännu mer i glas då smaken träder fram tydligare.

Uludag Cola är lite annorlunda i sin smak som påminner om godis även om den drar åt igloo-glass hållet. Den är i god i sin smak men lite mer fyllig i munnen än vad en typisk cola är. Den ligger kvar längre och lägger sig på tungan ett tag. Dessvärre som nämnt tidigare så försvinner all kolsyra vid upphällning vilket gör upplevelsen lite till av en besvikelse.

TL;DR

Smak: Bubblar friskt. Inget vidare koladjup, smakar nästan lite som att äta Malacos colaflaskor-godis.
Söthet: Mycket söt, men inte sliskig efteråt.
Kolsyra: Skummar mycket. Kolsyran försvann helt vid upphällning.
Utseende: Ganska mörk men lite ljusare än traditionellt.

Var hittar jag Uludag Cola?

Butik: City Gross (Malmö)
Pris: 4,50 kr

Inlägget publicerat för 7 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award