Folksoda

En filmkändis


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Under 2016 kom filmen ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” som handlar om en läsk med namnet Folksoda så god att alla vill ha tag på läsken eller receptet. Lagom till det lanserades Folksoda som en riktig läsk bryggd av Berga Bruk med samma etikett och liknande flaska som i filmen den handlar om.

Flaskan innehåller bäret Schisandra som används både i mat och medicin och ska ha positiva effekter på lite allt möjligt, och ersätter i detta fall koffein. Istället för socker har man även sötat den med äppelmust och produkten i sig är även Eko-märkt.

När man öppnar korken på flaskan och luktar så är det någonting man känner igen. Tillslut sitter det, det är Haribos körsbärsgodis i vingummi. Vid upphällningen skummar den friskt och lägger sig som ett litet tjockare lager runt glaset likt julmust som stannar kvar ett bra tag.

Vid smakandet så kommer den där smaken av körbärsgodis igen, blandat med en syrlig och aningen sur smak som får käken dra ihop sig lite när man dricker den. Den får lite svängig smakupplevelse då först den har mycket smak, sen blir den lite platt med kolsyran som bubblar och därefter en efterhängande smak av körsbär.

Kanske inte så mjuk i upplevelsen (Går lite upp och ner i smakkurvan), men en kul smak speciellt om man är förtjust i körsbär. Sen är det ju roligt med hela konceptet, bara det.

TL;DR

Smak: Smakar körsbär. Påminner lite om Haribo körsbärsgodis. Lite syrlig och sur. Mycket smak som avtar, men slutar med att ligga kvar länge på tungan.
Söthet: Söt i smak, men fyller inte hela munnen sliskig. Smaken ligger kvar länge på tungan efteråt.
Kolsyra: Bubblar på bra, mycket kolsyra kvar vid upphällning och bubblet stannar kvar länge.
Utseende: Mörkare röd

Var hittar jag Folksoda?

Butik: Pressbyrån

Inlägget publicerat för 7 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award