Plockepinn

Smårätter och drinkar


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

På Plockepinn Restaurang och Bar har man kombinationer av drinkar och smårätter som kan beställas in i många olika varianter. Vid ett besök på Plockepinn nyligen beställdes det in lite av allt möjligt med en ”Kockens Val” som bestod av 7 rätter inklusive en dessert.

Rätter

Blomkål – Med dijon, yoghurt, fetaost & rostad mandel

En fräsch och mycket krämig rätt, med en fin crunch från blomkålen. Det krämiga fick lite smaktoppar i form av lite dijon, fetaost och rostade mandlar som gjorde att det fanns vissa smaker som bröt av lite från blomkålens annars fräscha och friska smak, men på kompletterade sätt utan att ta över.

Råbiff – Handskuret Skånskt ox-innanlår med kantarellmayo, rostad lök, cornichons & dijon

Med en krispighet från den rostade löken, syrlighet från cornichonsen, krämigheten från kantarellmayon och bitighet från dijonen får den väldigt smakrika oxen fina komplement i smakerna. Tack vare den tydliga smaken på ox-innanlåret överröstas den inte av sina tillbehör utan blir mer som en del av olika separata smakpaletter.

Rödbeta – Ljumna rödbetor med skirat smör, peparrotscrème & krutonger

En lagom tillagad mjuk rödbeta ihoptryckt med en fluffig pepparrotscreme och krossade krutonger över ett hav med skirat smör gör att denna rätten får en sammansättning av smaker som gör den gräddig, smakrik och med en smörig söthet som binder ihopa fint med krosset över. Beståndsdelarna går ihop och gör rätten till en krämig enhet istället för separata delar.

Morot – Confiterad med hummus, äppelsallad & svart sesam

En hummus med sälta och krämighet tillsammans med bitar av äpple för lite syrlighet som söthet tillsammans med den lagom tillagade morotsbiten täckt i svarta sesamfrön får den här rätten både sälta, söthet, syrlighet och krämighet. Dock är moroten och hummusen ganska separerade i smakerna då moroten är mer mjuk i smakerna medan hummusen i sig ger en skiftande sälta.

Lax – Fjordlax med marockansk BBQ-sås, ananas, gurka, chilli & sesam

Den marockanska BBQ-såsen påminde i smaken mycket om teriyakisås, vilket är en kombination jag gjort allt för väl sedan en tid tillbaka. Med en sötma och lite rökig ton på grund av såsen med laxen och sin salthet, och lite fräschör från det gröna och fruktiga var denna rätt en favorit.

Grissida – Confiterad med äppelpuré, cidersky & krutonger

Grissidan var väldigt mör och fin och hade mycket smak. Tillsammans med äpplen och ciderskyn fick den en härlig syrlighet och sötma som funkar fint till det möra köttet och binder ihopa smakerna på ett naturligt sätt.

Brownie – Med vaniljcrème fraiche, salt karamellsås & rostad mandel

Den salta karamellsåsen på brownien gav en kick av sälta, knäckighet och söthet som sjöng fint i stämman med den rostade smaken från mandlarna och krämigheten från vaniljcremefraichen. Brownies i sig har inte varit något jag blivit särskilt exalterad över, men smakkombinationerna på denna rätt får mig att tänka om.

Drinkar

Negroni – Gin, Campari, Amaro & Apelsincest

Negroni är något jag varit lite nyfiken på ett tag och var tvungen att prova. Negroni i sig är en drink med beska i kombination med viss sötma. En fräsch med annorlunda drink som inte är handen i handsken för en ute efter en sötsliskig sådan.

Gin & Tonic med Vintertema

När en Gin & Tonic skulle beställas kom frågan: vill du ha vår vintervariant? Ja, varför inte. En fruktigare och sötare variant på Gin & Tonic med lingonsmak toppad med torkad apelsin, cest och anisstjärna. En fräsch drink med juldofter.

Espressotini – Vodka, Kahlua, Espresso

Espressotini är även denna för mig en nyhet. Och tur att jag beställde in. En fantastiskt god drink för kaffeälskaren med en kombination av vodka, kahlua och espresso med ett gräddigt skum och chokladnibs flytandes på toppen.

Den här drinken kan jag rekommendera för alla kaffefantaster att prova!

Caipirinha – Lime, rörsocker, Cachaça

I ett glas med mycket is serverades en Caipirinha som består av lime, rörsocker och cachaça. Drinken i sig har mycket syrlighet från lime och har en viss söthet från rörsockret. En fräsch drink att avsluta middagen med när inte min favorit som är ganska lik, Mojito, fanns att tillgå på Plockepinn.

Slutsats

Plockepinn har mycket bra små rätter och drinkar. Ett övergripande bra ställe att göra ett besök på om du gillar konceptet av att äta olika smårätter, likt tapas. Jag har ätit här ett par tidigare gånger under Matnatten och även då varit nöjd. Kan rekommendera göra ett besök medan de fortfarande har öppet, de stänger nämligen inom kort (artikel) – men öppnar förhoppningsvis snart igen.

Om Plockepinn

Adress: Skomakaregatan 10, 211 34 Malmö
Hemsida: https://plockepinn.se


Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award