Jarritos Mexican Cola

Mexikanaren är en jenkare


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Jarritos är en mexikansk läsk som precis som Fritz Kola finns i olika smaker som mandarin, mango, lime och givetvis Cola. Jarritos startades 1950 och själva ordet står för ”liten kanna” vilket även är vad man har på sin logotyp, varpå ska ha fått sitt ursprung i en mexikansk tradition att dricka ur lerkannor.

Colan, som man döpt Mexican Cola, är utan tvekan en av de jag varit mest sugen på att testa bland de olika varianter av cola jag stött på.

Vad jag skulle gissa i förväg var en väl balanserad kola med djup smak av kolanöt. Ack så fel jag hade. För den som är van vid root beer så är det där Jarritos tar en. Och för den som inte är så bekant med det, så tänk tuggummit ”Jenka”.

Man kan även känna hint av citrus tillsammans med den underliggande tonen av colan som ligger bakom ”jenka-smaken”.

För en som gillar smaken av root beer är den absolut en god variant, men det är inte det jag skulle dra första parallellen just till stereotypisk ”cola”. Men å andra sidan så heter den ju mexikansk cola…

TL;DR

Smak: Jenka, root beer. Underliggande kolanötsmak bakom ”jenkan”. Hint av citrus.
Söthet: Inte för söt. Lagom. Uppfriskande. Kan uppfattas söt pga jenkasmaken i efterhand.
Kolsyra: Lagom bubblig.
Utseende: Vanligt mörk i utseendet.

Var hittar jag Jarritos Mexican Cola?

Butik: Mexgrocer.se (Malmö)
Pris: 22 kr (inkl ev frakt)

Inlägget publicerat för 8 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award