Fentimans Curiosity Cola

Nyfikenhetens cola


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

När man stöter på en cola med namnet Curiosity Cola blir man såklart nyfiken. Detta är en cola från tillverkaren Fentimans som hyllas av många. Så upp till bevis, hur står den sig bland andra fincolor? Det ska vi nu reda ut.

Det första som slår en när man får tag på en flaska är att det är just en väldigt fin flaska. Däremot innehåller den även dock mindre dryck. Från annars vanliga 330ml eller mer så ligger denna och skvalpar på 275ml vilket gör den till testets dyraste cola, då priset för den låg på 29,95 på Green Matmarknad.

Vad innehåller den då? Enligt flaskan är det en fermenterad cola med ingefära och örtextrakt. När vi häller upp den känner vi lukten av kolanöt och kanel. Och det är här det sedan börjar bli intressant.

Jag testade Curiosity Cola först med lite is. Då framträder en mycket stark kanelsmak som vi anar kan påverkas av ingefäran. Det blir väldigt bitig i smaken. För en som är mer en colakille än en kanelkille så var jag nyfiken om isen kan ha påverkat. Det hade det. Utan isen var inte ingefäran och kanelen lika framträdande utan den blev mycket mer balanserad i alla toner.

Så med andra ord, dricker du en Fentimans Curiosity Cola rekommenderar jag den utan is. Om du inte skulle vara sugen på en bitig upplevelse av kanel och ingefära, vill säga.

TL;DR

Smak: Kolanööt med ton av kanel. pga ingefäran vid is. Bättre mindre kall.
Söthet: lagom
Kolsyra: Lagom
Utseende: inte så skummig.

Var hittar jag Fentimans Curiosity Cola?

Butik: Green Matmarknad (Malmö)
Pris: 29,95 kr

Inlägget publicerat för 8 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award