Cuba Cola

Sveriges äldsta levererar


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Fram till 1953 var drycker med koffein och fosforsyra förbjudet i Sverige. När förbudet togs bort var svensktillverkade Cuba Cola den första på marknaden. Ja, faktiskt före Coca-Cola och Pepsi. Mellan 60-70 talet troddes den även stötta Fidel Castro på grund av rykten.

Så hur står sig då sveriges äldsta colasort? Mycket bra. Så bra att man börjar undrar varför den inte är mer populär i Sverige. Om man marknadsfört Cuba Cola mer blir man nyfiken var den varit idag.

Utseendet är mörk och är lagom lätt kolsyrad. Den är inte lika kolsyrad som exempelvis Coca Cola utan låter smakerna träda fram lite mer, och jämför man med exempelvis Pepsi så är den lite mörkare i sin smak.

Den har en smak som är lite mer mörk än traditionell igloo-cola smak och drar lite åt kolanöts-hållet och som håller med lite längre på tungan. Det märker man även med sötman som är väl balanserad och inte gör denna sliskig.

En billig svensk cola som verkligen kan rekommenderas.

TL;DR

Smak: Smakar lite mörkare i smak än igloo-cola nästan mer åt kolanöt. Men ganska ”lätt” cola smak som hänger med lite längre.
Söthet: Lagom välbalanserad. Inte alls för söt. Frisk i smak.
Kolsyra: Lagom lätt kolsyra.
Utseende: Mörk

Var hittar jag Cuba Cola?

Butik: Hemköp (Malmö)

Inlägget publicerat för 8 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award