Cockta

Slovensk kryddis


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Det finns en delad åsikt om just Cockta ska betraktas som en cola eller ej. Delvis för namnet Cockta kommer från namnet Cocktail och inte Cola och inte nämns som en cola i marknadsförings-sammanhang. Men jag tycker den är värd en plats i testet oavsett.

Rent historiskt sett så är Cockta en dryck från Slovenien i början av 1950-talet framtagen av Emerik Zelinka. Receptet består av nypon, vitamin-c och en blandning av olika örter. Och det smakar man när man dricker den att det inte är en vanlig ”cola”.

Drycken har en icke besk smak, men däremot en lite syrlig örtig smak som ligger kvar länge på tungan och drar paralleller till Igloo-glass smak som ligger kvar länge på tungan efter intagandet.

Cockta, kalla den vad du vill. Men god är den i mitt tycke. Dra den med lite is, och du har en dryck som sticker långa vägar från ordinär Coca Cola-smak men som är fräsch, söt och annorlunda på ett sådär härligt vis. Speciellt om man gillar lite syrlig smak.

TL;DR

Smak: Ej besk, sötare örtig fräsch variant. Smak ligger kvar länge.
Söthet: Söt, men lagom.
Kolsyra: Lagom kolsyrad, funkar bra med fräscha söta smaken som drar till Igloo-hållet.
Utseende: Ej skummig.

Var hittar jag Cockta?

Butik: ICA Maxi (Malmö)
Pris: 6,50 kr

Inlägget publicerat för 8 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award