Bastard

Ett besök på Malmös favorit


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent


Restaurang har permanent stängt

Sedan denna recension har publicerats har restaurangen stängt igen sin verksamhet permanent på denna plats.


Fråga vilken foodie som helst var man bör äta i Malmö och Bastard är en av dem som kommer på tal. Eller nämn Bastard för en malmöit och lyssna på deras historier om hur bra mat de har ätit där.

Låter som ett givet recept på en bra kväll, och framför allt – bra mat. Sagt och gjort tog undertecknad sin mage och kamera med sig in på Bastard som pryds av en skylt med en gaffel i en gris. Brutalt för grisen kanske, men deras instagram är dock brutalare.

Väl inne möts man en mysig lokal med ett centralt placerat kök i mitten lokalen. Servitrisen för kvällen som presenterar menyn på engelska rekommenderar att äta iallafall 2 rätter, då de är ganska små. Sagt och gjort beställs följande rätter nedan in.

Lemonad

Till maten beställer jag in deras egna lemonad. Verkligen ett trevligt tillskott istället för den traditionella läsken som normalt brukar finnas på menyn. Ingen Pepsi eller Coca Cola här inte! Lemonaden i sig var lagom söt med en schysst syrlighet som får mungropen dra ihop sig lite, på ett positivt sätt.

Bastardplanka

Först på menyn hittar man deras bastardplanka. Denna planka är en charkbricka med fina detaljer som exempelvis porchetta, prosciutto, fuet, cornichons, ankrilette, paté och lite mer godsaker.

Det var en välkomponerad bricka med väldigt rena smaker i varje detalj. Man kombinerar högt och låga smaker. Exempelvis har man vissa detaljer som har syrlighet, andra mustiga och vissa har mer rena smaker. Det blir med andra ord väldigt trevlig kombination av olika smaker, som passar mycket fint till vad det just är – en planka.

Patén med plommon i var en fin överraskning med mycket smak som fick lite sötma av plommonet.

Saltad regnbågsöring med potatis, ramslök & pepparrot

Den saltade regnbågsöringen vilar fint ovanpå en bädd av potatis med en krämig sås med tydlig karaktär av pepparrot.

Kombination av krämighet med en härlig sälta funkar hur fint som helst. Rätten i sig blir ingen smakexplosion. Däremot låter den detaljernas rena smaker träda fram var för sig och bindas ihop med gräddigheten av såsen.

Kyckling med pumpa, vassle & brynt smör

Deras rätt med kyckling är ihopkomponerad med pumpa, pumpakärnor, brynt smör, kyckling toppad med skum under lite grönt från växtriket.

Pumpakärnorna ger en trevlig crunch till rätten som funkar väldigt väl tillsammans med den möra kycklingen som nära på smälter i munnen, insmord i det enkla men ack så underbara smöret som får sin nötighet och karamelliga ton av bryningen.

Pumpa är något jag inte ätit särskilt ofta tidigare, men något jag nu är inspirerad att göra. Pumpan serverades med en lite mosig men fast konsistens som smakmässigt påminner en del om sötpotatis.

Munkasvin med morötter, plommon & svart vitlökssenap

En tallrik med fina rosa bitar munkasvin tillsammans med morötter, plommon och lite krispiga gröna detaljer på en bädd av en sås bestående av svart vitlökssenap.

Köttet i sig hade mycket smak och var fint komponerad med sina tillbehör. Den svarta vitlökssenapen hade en kraftig smak med viss syrlighet och ett smakdjup som gifte sig underbart fint med munkasvinet och de andra gröna detaljerna som gjorde smakupplevelsen till ett faktum.

Såsen i sig hade jag gärna kunnat ta med på en flaska hem, just saying… Bastard!

Chokladsorbet med grädde

Något för att stilla maten med? Jo tack, en snabb titt på listan fångar chokladsorbet (ja, sorbet!) med grädde min blick. En sådan tar vi.

Jag får in en fin boll täckt av grädde och tar skeden mot yttre skalet och hör hur ett tunt skal runt glassen knäcks medan jag kommer åt efterrättens inre. Jag tar en skopa med min sked och placerar på min tunga. Wow, vilken fantastisk efterrätt.

Det smakar som en kombination av mörk chokladglass blandat med brownie i en perfekt kyld liten boll, och med en lätt smak av grädde som funkar väldigt bra med den krämiga och intensiva smaken och den hinten av havssalt som träder fram ibland.

Den här efterrätten lär jag minnas riktigt länge – och komma tillbaka till.

Slutsats

Bastard är en av de finare restaurangerna i Malmö. Och det märks, på flera saker. Både med serveringen ur fint svenskt stengods till storleken på rätterna. Men det man inte kan sticka under stolen med är att du får väldigt välkomponerande rätter som ger upphov till sensation för smaklökarna och inspiration till sinnet. Bastard är välförtjänt sitt rykte, med andra ord.

Det ska bli kul och hålla koll på Bastard och deras meny och se vad som kommer att ändras under olika säsonger, för komma tillbaka kommer jag att göra. Både för inspektera deras matkreativitet och för en god måltid.

Om Bastard

Adress: Mäster Johansgatan 11, 211 21 Malmö
Hemsida: https://www.bastardrestaurant.se


Inlägget publicerat för 6 år sedan.Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award