The Skitgott – så gör du burgaren

Från samarbetet med Charlies Burgers


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Var du en av dem som inte hann förbi och prova ”The Skitgott” hos Charlies Burgers, ett samarbete när de serverade min egenkomponerade burgare? Eller tyckte du den var så pass god att du vill pröva dig på att göra den själv hemma? Här har du receptet för den!

Burgaren är en väl avvägd balans mellan sötma, sälta och umami med nötigt smör som smakbärare tillsammans med ett krisp från ett cheddarflarn som du lätt kan göra själv hemma.

Ingredienser:

 • Hamburgerbröd
 • 2x 100g bollar med kött (gärna grovmald högrev)
 • Smör
 • Bacon
 • Lök
 • Cheddar, riven
 • Socker, salt och peppar

Så gör du:

Steg 1: Konfiterad lök
Karamellisera lök genom att skiva och steka upp gul lök i en panna på hög värme. När det fått färg, komplettera med socker och salt och låt dra cirka en kvart. När löken mjuknat, slå på lite vatten och koka in. Du är nu färdig!

Steg 2: Brynt smör
Bryn smör tills det blir brunt och ger en nötig smak. koka det tills slutat bubbla.

OBS: Filtrera inte bort de brynta partiklarna, mycket smak ligger i det. Låt smöret fortsatt stå på låg eftervärme så det inte stelnar tills komponering.

Steg 3: Cheddarflarn
Gör ett cheddarflarn genom att lägga riven cheddar i en form av snöflinga (detta möjliggör för smöret senare kunna rinna igenom) med små glapp emellan på en plåt, och sätt in i ugn på hög värme tills det smälter samman till ett krispigt flarn (ta ut när fått en härlig gyllenbrun färg och krispig yta).

Låt därefter flarnen svalna i väntan på komponering för bli extra frasiga.

Steg 4: Bröd
Rosta brödet till en fin yta i en stekpanna, gärna med lite smör.

Steg 5: Bacon & kött

Gjutjärnpanna rekommenderas, pga möjlighet att klara höga temperaturer.

Bacon: Stek upp baconet i stekpannan du senare ska steka burgarna i. När baconet är klart, låt fettet ligga kvar i pannan till uppstekning av bollarna med kött.

Kött: Gör 2 bollar (istället för tillplattade puckar) av kött på 100g styck. I detta fall har jag kört grovmalen högrev som jag malt hemma i en köttkvarn. Salta och peppra.

Stek upp bollarna med smash-tekniken. Detta gör du genom att ha en riktigt varm stekpanna. Kolla att pannan är varm nog genom att stänka en droppe vatten i pannan – om det fräser är den redo) och pressa ner bollarna i pannan.

Den höga temperaturen och tekniken ger en krispig yta på köttet. Vänd när det börjar få färg på kanterna och ta upp när du känner dig nöjd med köttpucken som du önskar den. Det går ganska snabbt – så låt den inte ligga för länge.

Komponering

 1. Lägg köttpuck på bottenbröd.
 2. Lägg på cheddarflarnet.
 3. Lägg på bacon och konfiterad lök.
 4. Häll på cirka 3 skedar brynt smör, låt rinna igenom hela burgaren.
 5. På med köttpuck 2.
 6. På med topphalva av bröd.
 7. Pressa ihop burgaren försiktigt (så att flarnet inte går sönder) så smöret tillåts åka igenom.

När din burgare är färdigkomponerad ska den vara komponerad som nedan:

– BRÖD –
– KÖTT –
– BRYNT SMÖR –
– BACON –
– KONFITERAD LÖK –
– FLARN –
– KÖTT –
– BRÖD –

Hoppas det smakar!

Inlägget publicerat för 3 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award