Kallbryggt kaffe

Välkommen till Kaffe 2.0


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Vad skiljer kallbryggt kaffe från vanligt? Jo, som namnet antyder så handlar det om själva bryggningen. Genom att brygga med kallt vatten istället för kokande varmt i bryggare tar det tid att göra. För att kaffet ska kunna bryggas rätt krävs det cirka 24 timmar eller uppemot 48 för den som är lite mer vågad.

Vinsten är att du får en smakupplevelse utan den traditionella beska smaken. Istället får du fram fram bönans naturliga smaker. Den har även låg garvsyra, vilket är bra för den med känslig mage. Drick varsamt dock, denna metod har hög koffeinhalt, cirka dubbelt med vanligt bryggkaffe.

Så har du tidigare tittat på kaffe och tänkt ”den här nonsenstexten om smak av choklad och enhörningar kan väl inte stämma?” så är denna metoden ett sätt få tonerna träda fram ännu tydligare.

Vad du behöver

  • Grovmalet kaffe (Vanligt färdigmalt för kaffebryggare funkar med)
  • Vatten
  • Förslutningsbar behållare eller en presskanna
  • Ev. kaffefilter om förslutningsbar behållare

Ingredienser (Ratio: 1:4)

  • 1/5 delar kaffe
  • 4/5 delar vatten

Så gör du

  1. Häll 1/5 kaffe i en behållare. Antingen vilken förslutbar burk som helst eller en presskanna.
  2. Häll i resterande mängd, 4/5 delar vatten, tills behållaren är toppad. Rör runt med en sked.
  3. Förvara i kylskåpet iallafall 24 timmar. Testa gärna även i kyl 48 timmar.
  4. Om vanlig burk eller dylikt, häll över till annan behållare och filtrera genom kaffefilter. Har du presskanna är det bara pressa kaffet och köra.
  5. Drick på ett av tre olika sätt:
  • Som det är med is
  • Som det är med is och mjölk
  • Varmt med 50% uppkokat varmvatten

Inlägget publicerat för 7 år sedan.



Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award