Poke Bowl med ponzumarinerad eldad lax, mango och picklad fänkål

Och lite fler grejer till…


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den hawaiianska rätten har seglat upp som en riktig bubblare senaste åren. Kanske inte så konstigt, med tanke på hur gott och enkelt det är att göra. Såhär brukar jag göra min tolkning av den där sötman från mangon möter syrlig picklad fänkål och ponzumarinerad lax, med massor av textur från gurka och rostad lök. Samt med en liten hetta från sriracha mayon, såklart!

Ingredienser

  • Ca 100g färsk lax, gärna Salma (Om ej Salma, eller fisk av liknande kvalitet – se till frysa laxen innan)
  • 3-4 matskedar ponzu (för marinering)
  • Picklad fänkål (förbered dagen innan med 1-2-3 lag)
  • 1/2 mango
  • 1/4 Gurka
  • Sushiris
  • Sriracha mayo
  • Noriblad
  • Rostad lök
  • Furikake
  • Vårlök

Så gör du:

Dagen innan: Gör en 1-2-3 lag och pickla fänkålen över natten. Om kort om tid, låt dra minst ett par timmar innan serveringen iallafall. Desto längre, desto godare! Recept på 1-2-3 lag hittar du här (ersätt bara rödlök med fänkål).

  1. Skiva upp lax i kuber, och låt dra i ponzusås en stund innan tillagning/servering.
  2. Skiva upp gurka och mango till kuber.
  3. Tillaga sushiriset enligt instruktion på paket.
  4. Elda laxen lätt med en gasbrännare på ett avbränningsfat, eller använd direkt som den är om du önskar.
  5. Placera portion ris i skål med laxen, gurkan, mangon och den picklade fänkålen.
  6. Toppa med skivade strimlor av noriblad, rostad lök, furikake samt Sriracha mayo.

 

Inlägget publicerat för 1 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award