The Edible Country – Ramsvikslandet

Laga mat i naturen med dess råvaror


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

I en Visit Sweden-kampanj under förra året lanserade man The Edible Country. En matupplevelse i den svenska naturen. På 13 olika ställen över hela Sverige har man placerat platser att äta i de mest idylliska miljöerna i skog och vid hav, tillsammans med matrecept där några av råvarorna går att plocka i närområdet.

En av de platserna var Ramsvikslandet, med utsikt över det tongivande västkusthavet som bakgrund. Denna plats fick jag möjlighet att besöka under en pressresa till Västkusten tillsammans med Turistrådet Västsverige under förra veckan.

Receptet tillhörande konceptet ute på Ramsvikslandet är framtagen av Thomas Sjögren och involverade bland annat matjessill och nypotatis som vi kokade med nyplockad blåstång i havsvatten samt brynt smör som vi stekte upp med strandkål, även det plockat direkt från naturen omkring. Klassisk svensk mat med en liten twist, helt enkelt. Och gott var det!

För den som är nyfiken och också skulle vilja boka ett bord kan man göra det här.

Förberedelser

För att komplettera våran måltid tog vi oss en tur ut i miljön, för att leta reda på några extra råvaror. Bland annat kom vi över blåstång att koka potatisen med samt strandkål, som blev ett trevligt inslag att koka upp med det brynta smöret.

Uppdukat bord
Potatis nysköljt i havsvatten
Nyplockad blåstång
Insamlad strandkål, direkt från naturen
Förberedelse inför det brynta smöret
Gräslök, självklart tillbehör till sill och potatis
Nykokad potatis, smaksatt av blåstång
Början till vad som komma bli brynt smör

Maten

Väl tillagat var det dags att äta, med den svenska kusten och dess utsikt samt blåsiga karaktär som ackompanjemang. Enkel, svensk mat med en twist. Skitgott!

Matjessill – nypotatis – blåstång – brynt smör – strandkål
Kanelbulle – nyplockade smultron

Inlägget publicerat för 5 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award